Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2024 7:10:18

Drtivá většina občanů je proti zvýšení televizních a rozhlasových poplatků!

Drtivá většina občanů je proti zvýšení televizních a rozhlasových poplatků!

Poslanci vládní koalice si návrh „velké mediální novely“, týkající se změn zákonů o ČT, o ČRo a o rozhlasových a televizních poplatcích prosadili projednat v 1. čtení na mimořádné schůzi ještě před sněmovními prázdninami.

Hnutí SPD celou navrženou mediální novelu zásadně odmítá a navrhneme její zamítnutí. Velké výhrady máme k tomu, že Česká televize, kterou si musí občané nuceně platit, předvádí stále zcela flagrantní porušování zákona, který přikazuje vyvážené a objektivní vysílání, což platí hlavně pro zpravodajské pořady. Naši občané tak dostávají od těchto médií jednosměrně orientované informace k důležitým věcem, které občany zajímají, a tím je nepřímo ovlivňují zastávat názor, že současná vláda dělá vše dobře a k jejich prospěchu. Navíc ještě navrhovanou novelou chtějí zajistit více peněz pro Českou televizi a Český rozhlas, které získají zvýšením koncesionářských poplatků. To v hnutí SPD zásadně odmítáme.

Bezmála tři čtvrtiny Čechů (konkrétně 71 procent) nesouhlasí se zvyšováním televizních a rozhlasových poplatků. Vyplynulo to z průzkumu agentury NMS Market Research, která k tomuto tématu provedla dva průzkumy. První se uskutečnil v termínech od 7. do 13. května a druhý od 1. do 8. srpna. Sběr dat probíhal na reprezentativním vzorku populace 18+ pomocí online dotazování. Květnového průzkumu se účastnilo 1.324 respondentů, srpnového 1.290, celkem tedy více než dva a půl tisíce respondentů.

Návrh, který prošel opět nestandardně prvním čtením v Poslanecké sněmovně, pracuje se zvýšením poplatku za televizní vysílání od příštího roku o 15 korun na 150 korun měsíčně a se zvýšením rozhlasového poplatku o deset korun na 55 korun a rozšiřuje i výrazně okruh platících. Týkat se bude všech, kteří disponují jakýmkoliv zařízením umožňujícím příjem veřejnoprávních médií, tedy i mobilem, tabletem nebo počítačem. U firem by byla nově zavedena platba podle počtu zaměstnanců. Z provedeného průzkumu též vyplynulo, že Českou televizi za nedůvěryhodnou ji ve srovnání s komerčními televizními stanicemi považuje téměř polovina s oslovených respondentů. Nestrannost České televize hodnotí kladně pouze 39 procent respondentů.

Hnutí SPD prosazuje zrušení koncesionářských poplatků ČT a ČRo a převedení veřejnoprávní televize a rozhlasu na státní příspěvkovou organizaci financovanou ze státního rozpočtu pod kontrolou Nejvyššího kontrolního úřadu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama