Bc. Jan Picka

  • VOK
  • Karlovarský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2024 18:06:34

Budoucnost Karlovarského kraje

Budoucnost Karlovarského kraje

Budoucnost Karlovarského kraje

 

Pokud vám záleží na budoucnosti Karlovarského kraje, určitě přijďte k volbám

Jaká je krajská a komunální politika? Co vše řeší krajské zastupitelstvo nebo proč jít volit hnutí Volba pro kraj? To je jen stručný výčet otázek, na které v následujícím rozhovoru odpovídá místostarosta Sokolova, krajský zastupitel Karlovarského kraje a kandidát na senátora Jan Picka.

Proč mám jít jako občan volit do krajských voleb? Co mi to přinese?

Právo svobodné volby je jedním ze základů demokracie. Zvolit si zodpovědně své krajské zastupitele je samozřejmě otázkou zájmu o dění kolem sebe nebo o kvalitu svého života a života svých blízkých. Pokud nám není lhostejné, kde žijeme a v jakých podmínkách, měli bychom si přečíst volební programy a jít volit.

V čem je krajská politika pro mě jako občana přínosná? Jaký je její smysl?

Kraj je po státu druhým největším územním celkem, do kterého se volí. Krajské zastupitelstvo rozhoduje o otázkách směřování kraje, jeho rozvoje a u nás na Sokolovsku například o takzvané transformaci regionu. Ta v sobě zahrnuje zahlazení následků hnědouhelné těžby, úbytku pracovních míst a zvyšování životní úrovně obyvatel. Rozhodování krajského zastupitelstva, krajské rady nebo i jednotlivých krajských úředníků proto v naprosté většině ovlivňuje přímo či nepřímo náš život.

Co krajská politika řeší? Jak vlastně prakticky funguje?

Krajský úřad je prakticky prodlouženou rukou státu a proto řeší téměř všechny otázky života v daném kraji. U nás je to kraj Karlovarský a krajští zastupitelé se tedy zabývají dopravní obslužností měst a obcí, otázkami kvality školství, zdravotnictví nebo třeba sociálních služeb. Velmi důležitým tématem posledních let je i rozvoj našeho kraje, úspěšné čerpání dotací z podpůrných národních i evropských projektů nebo třeba podpora lázeňství a cestovního ruchu.

Jaký je rozdíl mezi krajskou a komunální politikou?

Krajská politika je o úroveň výše než ta komunální. Není sice tak blízko občanům, ale její kroky a rozhodnutí velmi významně ovlivňují životy lidí v obcích a městech daného kraje. S tím souvisí i takzvaná zákonodárná iniciativa, kterou ale v Karlovarském kraji bohužel využíváme velmi málo a v mnoha případech vůbec.

Jak prakticky může jednotlivý krajský zastupitel prosadit nějakou zásadní věc ve velkém množství členů v zastupitelstvu?

Pokud se bavíme o zásadní věci, tak lze předpokládat, že na ni nebude sám a bude mít podporu mnoha svých kolegů. Pokud by se ale opravdu našla zásadní věc, se kterou přichází jeden z krajských zastupitelů, musí na ni upozornit, vysvětlit svůj úmysl nebo své zjištění a získat pro schválení dané věci většinu ostatních zastupitelů. Ne vždy se to samozřejmě povede, ale smysluplné věci většinou podporu krajských zastupitelů získají.

Co se konkrétně vám podařilo prosadit za své funkční období zastupitele v kraji?

Jako krajský zastupitel se aktivně podílím na vzniku pracovních skupin zabývajících se rozvojem sokolovského regionu a to zejména v návaznosti na čerpání z Fondu pro spravedlivou transformaci. Jako úspěch také hodnotím větší propojení vedení Karlovarského kraje a Mikroregionu Sokolov východ, kterého jsem předsedou. Tento svazek se podařilo zapojit do jednání o transformaci našeho kraje a hlas Sokolovska je tam tedy silně slyšet. Mohu říci, že jsem během uplynulých čtyř let pomohl prosadit mnoho dobrých věcí, které pozitivně ovlivnily nebo ovlivňují život v Karlovarském kraji.

Můžu se já – jako obyčejný občan – spojit se zástupcem zastupitelstva, komise či výboru a předložit nějaký návrh na změnu v našem kraji?

Krajský zastupitel je zvoleným zástupcem obyvatel kraje a komunikace s ním by tedy pro něj měla být samozřejmostí. Já osobně tuto možnost nejen vítám, ale pravidelně vyhledávám a jsem připraven přenášet jakékoliv podněty občanů našeho kraje k těm, kteří o nich mohou rozhodnout, tedy k vedení kraje a krajským zastupitelům.

Už se nějaký takový případ stal? Už vás nějaký občan oslovil a chtěl s něčím konkrétně pomoci? A pokud ano, s čím a jak to dopadlo?

Podnětů dostávám mnoho a to jednak jako místostarosta Sokolova, tak i jako krajský zastupitel. Musím tedy vždy pečlivě zvážit, zda se jedná o téma našeho města, tedy Sokolova, regionu tedy Sokolovska nebo celého Karlovarského kraje. Nejčastěji se na mě obrací žadatelé o krajské granty a dotace. Chtějí poradit s podáním žádosti nebo mě požádají o zastupitelskou podporu. Samozřejmě, pokud je to v mých silách, rád pomohu.

Proč mám volit do kraje zrovna hnutí Volba pro kraj? V čem jsou jeho lidé výjimeční?

Zásadní důvody jsou čtyři. Především jde o slušné lidi a to opravdu není v dnešní době málo. Jde rovněž o velké patrioty našeho kraje a odborníky, kteří rozumí oblastem, ve kterých by rádi v případě zvolení do krajského zastupitelstva pracovali. Na naší kandidátce najdete starosty, místostarosty, radní, sportovce, lékaře, podnikatele, ale také pěstouny, dobrovolné hasiče nebo třeba odborníky na sociální služby, lázeňství a kulturu. Od většiny ostatních politických stran se lišíme tím, že všichni žijeme a pracujeme v Karlovarském kraji a hnutí vzniklo pro zlepšení životních podmínek v Karlovarském kraji. Nemáme tedy žádnou pražskou centrálu nebo pražské šéfy, kteří by nám říkali, co máme dělat, jak máme hlasovat a rozhodovat. Podstatné je také zmínit, že naši kandidáti nebyli a nejsou spojeni s žádnou korupční aférou nebo trestnou činností.

Jak sám vnímáte práci kraje? Dá se nějak vylepšit? Je to progresivní instituce? Je otevřená nápadům, možnostem?

Vrátím se na začátek, kdy jsem zmiňoval důležitost chodit k volbám. Na základě součtu hlasů získají nebo nezískají jednotlivé strany a uskupení mandáty a zvolené zastupitele. Ti se pak musejí dohodnout, aby vznikla většinová koalice a menšinová opozice. A právě to je pro další budoucnost kraje velmi důležité. Záleží totiž na tom, z kolika subjektů je koalice složená a jak moc se liší nebo naopak přibližují jejich volební programy. Většina věcí je totiž o komunikaci, která někdy v minulých letech vázla, ale v posledních měsících se to zlepšilo a hodně se diskutovalo o otázkách rozvoje našeho kraje. Musím ale přiznat, že například oblast školství je pro mě zklamáním. Vedení našeho kraje stále přešlapuje na místě a pozitivní změny směřující ke zkvalitnění středního a učňovského školství vidět opravdu nejsou. A to platí i o škole vysoké.

Je pro vás osobně krajská politika tzv. meta? Nebo je vám bližší možnost denodenní práce pro Sokolovsko a setkávání s občany?

Jak jsem již zmínil. Jsem místostarostou Sokolova a krajským zastupitelem. Funkce mezi sebou nerozlišuji. Snažím se pracovat pro lidi, pomáhat jim řešit jejich problémy, dělat ze Sokolovska a celého Karlovarského kraje příjemnější místo pro život a pro turisty zajímavou a vyhledávanou oblast k odpočinku, sportu nebo poznávání. Politika pro mě není meta, ale každodenní práce a hlavně obrovská důvěra lidí, kterou nechci zklamat. Mojí prioritou je má rodina, která mě podporuje, dodává mi energii a je mi oporou. A to považuji za nejdůležitější a nejpodstatnější ve svém životě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama