Bc. Martin Bednář, MBA.

Ostravu mám v srdci stejně jako Vy!
  • ANO 2011
  • Ostrava-Jih
  • dotace
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.09.2024 10:58:02

Klid před bouří ?!

Klid před bouří ?!

Nemáme politicky vyváženou situaci, ale stále je klid.

Proběhly volby do EU a je klid. Začala kampaň do krajů a Senátu, a je klid. Nemáme politicky vyváženou situaci, ale stále je klid.

Letošní rok je rokem volebním. Začalo to volbami do Evropského parlamentu. Napříč zeměmi posílili politici se selským rozumem, kteří chápou, že centralizace není optimální. Uvědomují si, že některé názory přetvořené do zákonů a nařízení mohou postavení Evropy i jednotlivých zemí zhoršit. Nejen ekonomicky, ale i společensky. Stále potřebujeme větší podporu výzkumu a vývoje, zvýšení pravomocí, jak chránit slušné občany a pozor musíme dávat v případě migračního paktu. Je možné, že naše tradice, myšlení a hodnoty budou vytlačeny jinými.

Po volbách však na výsledky parlament nezareagoval. Dokonce se uchýlil k blokaci početně silných frakcí. Podívejme se na českou scénu, kde čtyři poslanci za Pirátskou stranu mají svého místopředsedu sněmovny. Od této Evropy se máme učit? To má být náš vzor? Dál tedy náš parlament (obě komory) přijímají a aplikují požadavky EU jako by se nic nedělo. A je klid.

Konec prázdnin byl v ČR časem pro zahájení kampaní většiny stran a hnutí kandidujících v krajských nebo senátních volbách. Zatím jsou poklidné. Občas někoho zvedne ze židle nějaký ten billboard, občas veřejnost pobaví lechtivé scény kandidátky KDU-ČSL. Ale je klid. Přitom před čtyřmi lety vyhrálo ve většině krajů Hnutí ANO 2011. Koalici však složilo málokde. Zástupci stran se vymlouvají na špatný koaliční potenciál. Těžko se tomu věří v krajích, kde klidně vznikne sedmikoalice všech bez (proti) ANO. A byl klid. Vítěz voleb nebyl respektován, stejně jako vůle voličů.

Senát aktuálně neplní svou roli. Není hlídačem kvalitních zákonů pro slušné občany, pro rozvoj obcí, pro růst naší země. Hlídá jen, aby byla naplněna vůle 108 většinových zájmů vlády. Podporuje ústavní soudce toho správného názoru. Málokdo si myslí, že je prezident nestranný, tedy že rozhodne na základě věcných argumentů. Stále naslouchá stejné síle. Nevzpírá se. Je zvyklý rozkaz dát, ale také poslouchat. A je klid.

Jsem rád, že jsme jednou z nejbezpečnějších zemí. Čiňme vše pro to, aby tomu tak bylo i nadále, abychom spolu neválčili, abychom neválčili vůbec. Nicméně je podivné, že současné směřování naší země, absolutní podpora EU, drtivé ovládnutí politických funkcí pětikoalicí, krádeže rozpočtového určení daní obcí, a možná i Moravskoslezskému kraji, kroky vedené v neprospěch našeho průmyslu a nezlepšující se služby nechávají občany v klidu.

Nebo je to všechno jinak? Je to jen klid před bouří? Možná, mnohé napoví výsledky nadcházejících voleb, politické vyvážení celého systému se může stát optimálním nenásilným řešením a nejlepší odpovědí zároveň.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama