Ing. Karolína Kubisková

  • PŘÍSAHA Roberta Šlachty
  • Kamenice nad Lipou
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2024 15:27:00

Kubisková (PŘÍSAHA): “Nenechám se zastrašit, jde o zdraví lidí na Vysočině!

Kubisková (PŘÍSAHA): “Nenechám se zastrašit, jde o zdraví lidí na Vysočině!

Víte, že když pro Vás přijede sanitka v kraji Vysočina a Vy budete potřebovat akutně defibrilátor, že může být ohroženo Vaše zdraví? Ne, to opravdu není legrace, ani dezinformace. Na problém upozorňuje hnutí Přísaha v čele s Ing. Karolínou Kubiskovou

Tento problém neúspěšně řeší vedení Zdravotnické záchranné služby (ZZS) v čele s Ing. Vladislavou Filovou více jak 3 roky. Krajské vedení v čele s hejtmanem Schreckem věc neúspěšně řeší více jak rok a to vše marně.  A o co přesně jde?

ZZS si před více jak třemi lety pořídílo defibrilátory a monitory značky Tempus, které jsou od prvního dne enormně poruchové a díky těmto závažným poruchám ohrožují život pacientů. Stává se, že se defibrilátor svévolně vypíná a zapíná, nefunguje mu nabíjení, ani měření EKG, nebo nmožství CO2 v krvi a měří nesmyslné hodnoty tlaku. To vše při akutní péči o pacienty. Namísto toho, aby vedení ZZS v čele s Filovou věc řešilo, obviňuje zdravotníky, že neumí s přístroji pracovat.

Dokonce doporučilo letecké záchranné službě, aby přistávala, když je potřeba změřit tlak, protože kvůli nespolehlivosti Tempusu se musí  měřit ručně a to při letu nejde.

Zároveň vedení ZZS vyvíjí nátlak na své podřízené, aby poruchy těchto přístrojů nehlásili. Z interního dotazníku víme, že až 40 % zdravotníků čelí tlaku ze strany vedení ZZS. To vše s tichým souhlasem krajského vedení.

“To ale není žádné řešení” říká místopředsedkyně Přísahy Ing. Karolína Kubisková. “Přístroje je nutné okamžitě nahradit a šikana zdravotníků musí ihned skončit, proto je tu Přísaha. Záleží nám na životech a zdraví občanů naší Vysočiny” dodává Kubisková, kterou oslovili sami zdravotníci, aby jim pomohla celou věc řešit.

Přístroje značky Tempus se totiž používají jen u záchranné služby  v kraji Vysočina a jejich poruchovost převyšuje o stovky procent poruchovost  jiných značek v ostatních krajích ČR. Vysočina má dokonce vyšší počet poruch než celá republika dohromady.

V roce 2023 bylo na Vysočině hlášeno  121 poruch různé závažnosti, což činí 67% všech hlášených poruch takových přístrojů v ČR.

“Řešíme akutní nedostatek zdravotníků v kraji. Tolerovat jejich šikanu a riskovat tak jejich odchod vidím jako zásadně chybné a krajně nezodpovědné chování politické reprezentace našeho kraje. Tak rozhodně nevypadá dobré řízení záchranné služby a kraje.” doplňuje Kubisková.

Hnutí Přísaha s lídryní Kubiskovou se po konzultaci s poškozenými zdravotníky rozhodlo vzít si toto téma jako hlavní téma pro krajské volby.

“Pokusíme se věc vyřešit ihned po volbách. Založili jsme petici za odvolání ředitelky Filové a vzhledem k nově zjištěné informaci, že si chce dodavatel TEMPUSů “koupit” od kraje pozitivní referenci za tři nové přístroje zdarma, jako naturální rabat, vnímáme to jako možnou hrozbu i pro další kraje. Proto jsme se rozhodli urychleně jednat a podat na státní zastupitelství oznámení o podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti”, konstatuje Kubisková.

Hejtman Schrek v předvolební debatě s Kubiskovou na ČT24 problém s TEMPUSY přiznal s tím, že problém řeší. “Ano, už tři roky se tady ohrožují životy a pořád to není vyřešené.” oponuje Kubisková. Vedení ZZS, které je za celou věc zřejmě zodpovědné, se snaží věc zlehčovat a podalo na Kubiskovou podnět na Policii pro údajné šíření poplašné zprávy. “Nenechám se zastrašit”, říká Kubisková. “Vše, co říkám, můžu doložit a jsem ráda, že se danou věcí bude policie zabývat. Jde mi o zdraví a zájem obyčejných lidí” uzavírá místopředsedkyně hnutí Přísaha a lídryně kandidátky v Kraji Vysočina. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama