Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2024 14:07:00

Žádné další průtahy už si nemůžeme dovolit

Žádné další průtahy už si nemůžeme dovolit

Oznámení na svém veřejném facebookovém profilu k odvolání Ivana Bartoše z pozice vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj

 Po zralé úvaze jsem se rozhodl, že podle článku 68 odst. 5 a článku 74 Ústavy ČR navrhnu prezidentu republiky odvolání Ivana Bartoše z pozice vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj k 30. 9. 2024.

Po projednání analýzy digitálního stavebního řízení na vládě minulou středu a po dnešním ranním rozhovoru s Ivanem Bartošem jsem bohužel nabyl jistotu, že není schopen tuto digitalizaci manažersky dotáhnout do úspěšného konce. A nedokáže si ani připustit, v jakém reálném stavu proces digitalizace stavebního řízení je.

Připomínám, že Ivan Bartoš je vicepremiérem pro digitalizaci a že digitalizace státu je hlavním pilířem modernizace České republiky a klíčem k tomu, aby služby státu pro občany a firmy v moderním světě fungovaly lépe.

Ačkoliv jsem opakovaně Ivanu Bartošovi dával čas na vyřešení situace, nejprve do konce srpna, poté do konce září, musím konstatovat, že úspěšný konec je stále v nedohlednu.

Jako člověk, který je odpovědný za naplňování programového prohlášení a fungování vlády ČR, v současné době bohužel jiné řešení nevidím.

Lidsky a osobně si Ivana Bartoše velice vážím, mohl jsem se na něj vždy spolehnout. Spolupráce s ním, jako s předsedou Pirátů, byla vždy dobrá a toto rozhodnutí jsem nedělal s lehkým srdcem.

Digitalizace je ale klíčový projekt pro modernizaci českého státu a my už si nemůžeme dovolit žádné další průtahy. Toto je moje odpovědnost a moje ústavní kompetence jako předsedy vlády. Lidé nás volili s tím, že dokážeme výrazně zlepšit fungování státu, a my jejich očekávání musíme naplnit.

Chci zároveň zdůraznit, že si vážím práce dvou dalších ministrů za Piráty. Jan Lipavský je výborným ministrem zahraničí a Michal Šalomoun odvádí výbornou práci jako ministr pro legislativu.

Dnes požádám Piráty, ať navrhnou kandidáta, který převezme řízení Ministerstva pro místní rozvoj.

Digitalizaci stavebního řízení bude mít od zítra na starost speciální tým, který povede Martin Kupka. Pod Ministerstvo dopravy spadá Dopravní a energetický stavební úřad, kterého se aktuální problémy velice týkají.

Martin Kupka má společně s Marianem Jurečkou nesporné úspěchy s digitalizací agend ve svých resortech. Navíc se Martin Kupka dlouhodobě věnuje i stávající podobě digitálního stavebního řízení a má do celé věci největší vhled.

O tomto kroku jsem informoval koaliční partnery a pana prezidenta.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama