Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2024 10:17:01

Podepsáním Mnichovské dohody jsme přišli o svou suverenitu!

Podepsáním Mnichovské dohody jsme přišli o svou suverenitu!

Tento víkend to bude již 86 let, kdy došlo k podpisu pro nás potupné Mnichovské dohody, na jejímž základě došlo ke kapitulaci Československé republiky.

Podpis a přijetí této dohody vrcholnými představiteli Anglie, Francie, Itálie a Německa znamenal začátek plné podřízenosti Československa nadnárodnímu řízení a rezignaci na hájení vlastní suverenity.

Hnutí SPD si připomíná tyto pro naši zemi velmi černé dny zrady, které by se daly vystihnout úslovím „o nás bez nás“. Na konci září 1938 Hitler společně s fašistickým italským vůdcem Mussollinim přesvědčil představitele Velké Británie a Francie – Nevilla Chamberlaina a Édouarda Daladiera, aby podepsali dohodu, která nacistickému Německu dovoluje postoupit za hranice Československa a obsadit jeho pohraničí.

Prvorepublikové Československo zakládalo svou bezpečnost na spojenecké smlouvě s Francií a také se Sovětským svazem, jež se ale zavázal pomoci jen společně s Francií, čímž demokracie přivedla československý stát k úzkému ideovému souznění se Západem. V druhé polovině třicátých let však Československá republika zůstávala poslední demokracií ve střední a východní Evropě. Její sousedé se demokratickému systému vzdalovali, a naopak se přibližovali k fašistickým mocnostem usilujícím revidovat poválečné politické a územní uspořádání.

Vzhledem k vyhrocené situaci Československá republika (ČSR) v září 1938 mobilizovala na svoji obranu přes milion mužů odhodlaných bránit svoji zem. Navíc naše armáda v té době patřila k nejlépe vybaveným armádám Evropy s dobře vybudovaným systémem opevnění. Muži, kteří byli zmobilizovaní k posílení naší armády, chtěli bojovat za svou republiku, ale nakonec museli kapitulovat bez boje. I přes kapitulaci se na některých místech českých hranic střílelo. Probíhal zde boj se sudetoněmeckými teroristy podporovanými jednotkami německých ozbrojených sil. Při obraně hranic padlo v těchto bojích téměř sto příslušníků armády a stráže obrany státu. Především jim patří v těchto dnech naše pietní vzpomínka a uznání za statečnost. Byli to praví vlastenci, kteří položili za obranu našeho státu svůj život.

Hnutí SPD na základě současné mezinárodní situace musí konstatovat, že naše republika je vystavena nátlaku ze strany EU, kdy je na nás cíleně působeno, abychom rezignovali na svou suverenitu a stali se součástí multikulturního projektu islamizované Evropské unie. Musíme budovat silný suverénní národní stát a mít obranyschopnou armádu, která bude bránit naše území. Nedopustíme, aby Česká republika přišla o svou suverenitu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama