Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2024 20:54:00

Vích (SPD) Důchody Vám nedáme, ale prověříme Vám konto

Vích (SPD) Důchody Vám nedáme, ale prověříme Vám konto

Dlouhodobé změny důchodů provádět právě teď, po velkém výprasku od voličů, to není vůbec v pořádku.

Dlouhodobé změny důchodů provádět právě teď, po velkém výprasku od voličů, to není vůbec v pořádku.

Na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny v tomto týdnu se bude ve druhém čtení projednávat vládní návrh na zásadní změny v důchodovém systému, který je nevýhodný pro všechny budoucí seniory. Jde o soubor parametrických změn, kterými chce vláda Petra Fialy od roku 2026 snížit důchody jejich budoucím příjemcům postupně zvyšovat věk odchodu do důchodu nad 65 let bez jakéhokoli omezení. Toto opatření se má týkat všech občanů narozených v roce 1966 a mladších.

Hnutí SPD s těmito vládními návrhy zásadně nesouhlasí a předkládáme k vládní důchodové reformě desítku vlastních pozměňovacích návrhů. V první řadě jde o návrh na zrušení mechanismu zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let věku a o návrh na zachování současného způsobu výpočtu starobního důchodu, což by zabránilo budoucímu snižování důchodů.

Dále navrhujeme zachovat v rámci starobních důchodů vyplácení tzv. výchovného pro rodiče, kteří řádně vychovali své děti, chceme zrušit nesmyslné krácení předčasných důchodů lidem, kteří odpracovali 45 let, a chceme i zrušit zákaz valorizace zásluhové složky předčasných důchodů prosazený Fialovou vládou. Hájíme zájmy a práva důchodců proti současné asociální vládě. Hnutí SPD vždy jednoznačně a jasně odmítá a odmítá jakékoli zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let věku a brání i dalšímu poškozování současných a budoucích důchodců, o které opakovaně usiluje vláda Petra Fialy.

Konkrétně si představme, že průměrný věk dožití u mužů je 74 let, ale to je průměr, tedy ne každý se jej dožije. Délka života ve zdraví u můžů je ale jen 62, 7 roku. U žen je to 64 let. Přitom v průměru EU délka dožití ve zdraví překračuje 74 let (celkově za muže a ženy). To není dobrá zpráva. Co to rodloužení věku odchodu do důchodu bude v praxi znamenat? Lidé, kteří celý život odváděli do průběžného důchodového systému část svých příjmů, resp. to za ně odváděl I jejich zaměstnavatel, zůstanou ve stáří, když už je budou trápit mnohé nemoci, dlouhou dobu bez důchodu. Optimální důchod v 60 letech, jak by si jej mnoho lidí

Problém je ten, že dlouhodobě nebylo sdělováno, např. před 15 lety, že bude docházet ke stálému prodlužování odchodu do důchodu až na neúnosnou mez. Bylo spíš naznačováno, že to nebude tolik a lidé by si měli spořit na důchod také sami, ale že řadě z nich ten důchod vůbec nebude poskytnut, protože se ho prostě nedožijí nebo jen chvíli před smrtí, to už je dost něco jiného. Navíc mezitím proběhly za sebou velké krize – kovidová, energetická, roztočená inflace, což připravilo řadu lidí o obří část dlouhodobých úspor a I teď jsou zatíženi náklady, které nezvládají platit. Takže o jakých úsporách na důchod pak může být řeč?

Nejpalčivější je tato důchodové změna právě u mužů, dožívají se prostě kratšího věku, ženy zase mohou trápit vážné zdravotní problémy, kvůli kterým nebudou moci normálně pracovat, na plný úvazek. Řešení, které vláda nabízí je, ať si lidé požádají o sociální dávky když už nebudou moci pracovat a ještě nebudou mít nárok na řádný důchod. To protože získání předčasného důchodu tato vláda nedávno zkrátka většině občanů ČR znemožnila. O tom byla ta předchozí legislativní změna, která zároveň „osekala” mimořádné valorizace důchodů. A když si o takové sociální dávky zažádáte, ministr Marián Jurečka (KDU-ČSL) zařídil, že Vám stát prolustruje bankovní konta, prověří vlastnictví nemovitostí, podobně to prověří Vašim rodiným příslušníkům. Zkrátka bude hledat jakoukoli záminku, aby Vám stát nic vyplatit nemusel. Tedy na tom budete bídně, nikdo Vám nepomůže a ještě budou všichni z rodiny naštvaní, že se jim úředníci „prohrabávali” v osobních financích. To asi k dobrým rodinným vztahům také nepřispěje.  

Navíc my chceme od mladých lidí, kteří nastoupí do pracovního procesu, aby přispívali do průběžného důchodového systému, ale těmito návrhy znejisťujeme jejich oprávněné očekávání, že pak ve stáří vůbec nějaký důchod dostanou.

Celý tento systém důchodového neplnění legitimních očekávání je zrůdný. Možná i proto voliči projevili svoji velkou nelibost u krajských a senátních voleb a v důsledku toho už je z vládní pětikoalice jen čtyřkoalice. Vláda by měla respektovat silné poselství od voličů, že se jí nelíbí, co za poslední roky napáchala a upustit od změn, které mohou české občany na dlouho poškodit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama