PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2024 22:45:00

Rodiny zažívají reálný propad hodnoty rodičovského příspěvku

Rodiny zažívají reálný propad hodnoty rodičovského příspěvku

Projev na 113. schůzi Poslanecké sněmovny 2. října 2024 k důchodům.

 Děkuji pěkně. Kolegyně, kolegové, naváži u toho tématu dnešní schůze u důchodové reformy na to, co jsme za Piráty říkali na tiskové konferenci. My samozřejmě jsme strana, která chce, aby důstojné důchody měli všichni, včetně dnešních třicátníků a čtyřicátníků. Dbáme proto na to, aby se dotáhly ty věci, které se ve vládě domlouvaly. Vůbec neutíkáme před tím, že jsme toho řadu spolu připravovali a stojíme za tím. Ale naopak jednu věc nepovažujeme za moudrou a k té se hned vyjádřím.

K těm mladým rodinám, k dnešním třicátníkům a čtyřicátníkům, to je důležitá skupina. Jsou to lidé, kteří jsou klíčoví právě proto, aby naše země měla budoucnost. My jsme právě proto byli ti, kdo iniciovali, aby se zvýšil rodičovský příspěvek, a to na 350 000 korun. Proto jsme také chtěli, ať se dělá důchodová reforma, která pro ně bude přínosem v budoucnu. Teď navrhuji, ať přemýšlíme nad důchody a podporou mladých rodin ještě v jedné souvislosti. A sice důchody rostou, rostou o inflaci, rostou o tu třetinu mezd, a je to v pořádku, je to dobře.

My jsme vždy říkali, že jsme rádi, že důchody takto rostou, a ten nárůst cen, to zdražování pokrývají. Ale víte co? Když má člověk dvě malé děti, tak i ten zvýšený rodičovský příspěvek stejně vychází na to, že jeden z páru má měsíčně 10 až 14 tisíc korun, takovéto částky. Vydělává je ten druhý. A právě pro toto období, pro období péče o malé děti, se v naší zemi nedá úplně o stát opřít. V tomto období rodiny prostě zažívají reálný propad hodnoty toho rodičovského příspěvku.

Takže to, co bychom si přáli a co za Piráty navrhujeme, je, abychom totožný přístup, jaký máme k důchodům, a ten je správný, a sice valorizaci o inflaci, jako společnost zaujali i k mladým rodinám a právě v tomto období k navyšování rodičovského příspěvku. Proč? Aby lidé věděli, že přinejmenším hodnota toho takzvaného rodičáku neklesne. Vždyť jsou to rodiny, které si potřebují kupovat stejné věci jako rodiny seniorské, a stejně jako ve stáří, tak i v tomhle věku péče o maličké děti není možné chodit do práce, není možné se zabezpečit jinak.

Ten konkrétní návrh se opírá o valorizační mechanismus, jaký český právní řád zná, a to jak v oblasti důchodového pojištění, ale tak i v rámci systému veřejného zdravotního pojištění. My totiž máme také automatickou valorizaci pojistného na zdravotní pojištění za státní pojištěnce.

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, paní místopředsedkyně, že vás přerušuji. Kolegové, kolegyně, prosím o klid! Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A já se tím dostávám k té druhé části, o kterou nám velmi jde, a sice aby se neměnila ta část důchodové reformy, která se týká náročných profesí. Právě na vládě, jíž jsme byli donedávna součástí, prošla verze, kdy se náročné pozice jasně definované v situaci, v které prostě se zvyšuje ten věk odchodu, tak se tam řeší, že ne každý může v tom vyšším věku pracovat na své náročné pozici. Ty náročné pozice ve verzi, která prošla vládou, se týkají zhruba 120 tisíc lidí.

A nyní se už zveřejnila dohoda, že bude prosazována verze zúžení, aby ty náročné pozice se zvýšenými odvody na pojistné a s tou možností odejít do předčasného důchodu bez jeho krácení, to je to podstatné, se týkaly pouze zhruba 14 tisíc lidí. To nám přijde nemoudré. Už jsme to vysvětlovali a zopakuju to. Lidé, kteří opravdu mnoho směn, mnoho tisíc hodin strávili v podmínkách, které se nedají nijak kompenzovat - v horku, vedru, prachu, v zimě, tam jsou prostě definované ty podmínky - od chladu až třeba pro chemickou výrobu, tak ti byli vystaveni rizikům, která je fér kompenzovat právě těmi náročnými profesemi s nárokem na dřívější odchod do nekráceného starobního důchodu.

Tohle chci zdůraznit za nás. Mohou to být třeba - dám příklad jedné profese, když dřevorubec pracuje v létě, v zimě...

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, paní místopředsedkyně, že vás opět přerušuji. Kolegové, kolegyně, prosím o klid, aby paní místopředsedkyně měla klid pro své vystoupení. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pro představu závěrem, co jsou to takové náročné pozice. Může to být dřevorubec, který v zimě, v létě pracuje s motorovou pilou, může to být člověk právě v tom zátěžovém chemickém provozu, mohou to být obráběči strojů, ale u každého individuálně se pak má řešit, jak dlouho byl vystaven těm rizikovým podmínkám, kolik toho reálně v takto zátěžovém prostředí odpracoval. Zkrátka ten návrh má pojistky a mně přijde vyvážený a dobrý.

Když to shrnu, my podpoříme ty pozměňovací návrhy, které považujeme za dobré a přínosné. Rozhodně se nebojíme podporovat dobré věci a stejně tak bychom byli rádi, abyste zvážili, jak se jako společnost postavíme k mladým rodinám. Já si myslím, že bychom měli být země mezigenerační soudržnosti, měli bychom...

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, paní místopředsedkyně. Kolegové, kolegyně, už potřetí vás žádám o klid, tak to prosím dodržte. Pokud nemůžete vydržet, prosím, opusťte sál a své hovory přeneste do předsálí. Děkuji. Vydržte ještě paní místopředsedkyně. (Předsedající zvoní.) Zdá se, že to funguje, děkuji, v pravé části. Děkuji. Prosím, pokračujte.

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně, už jsem opravdu v závěru. My jsme přesvědčeni, že se jako společnost máme starat o všechny, kteří pracovat nemohou, jak v tom vyšším věku, tak právě v období péče o malé děti. Chceme, aby takovým tempem, takovým způsobem, jako rostou důchody seniorům, a je to správně, tak abychom stejnou garanci hodnoty rodičovského příspěvku dali i mladým rodinám. Předkládáme konkrétní návrh. Navazuji na tohle téma i z minulého volebního období, kde jsem to také předkládala, a přeji si, aby když oba typy rodin nakupují obdobné potraviny, potřebují zaplatit obdobné věci a nemohou si zvýšit příjmy vlastní prací, tak abychom jim jako společnost opravdu tu inflaci, která bohužel věci dnes zdražuje, kompenzovali. Děkuju.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama