Ing. Radim Fiala

  • SPD
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2024 19:05:00

Ministerstvo obrany ministerstvem kapitulace

Ministerstvo obrany ministerstvem kapitulace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nákupům ministerstva obrany pod vedením Jany Černochové

 Ministryně Černochová společně s Fialovou vládou udělala z ministerstva obrany ministerstvo kapitulace. Peníze se tam vydávají neefektivně a nejdou na obranu ČR, ale ochranu cizích zájmů. SPD prosazuje podporu české armády pro obranu ČESKÉHO území, ne neefektivní nákupy v zájmu cizích států.

Ministerstvo obrany (MO) nenapravilo některé nedostatky zjištěné při dřívějších kontrolách. Z jedenácti vybraných opatření čtyři nesplnilo a dvě jen částečně, informoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Obnova prioritně vybraných vojenských areálů se podle kontrolorů nedrží plánů a hrozí to, že resort nestihne vybudovat zázemí pro nakupovanou vojenskou techniku, hlavně garáže pro děla. NKÚ ministerstvu také vytýká, že nezavedlo systém objednávání a distribuce výstroje pro armádu. Informovala o tom ČTK.

Zdaleka nejde jen o to. Ministerstvo obrany vedené Janou Černochovou místo toho, aby zajišťovalo výzbroj pro českou armádu pro územní obranu českého státu, tak nakupuje předražené americké stíhačky na obranu amerických zájmů. Kdyby radši nakoupilo protiletadlovou obranu či drony a snažilo se zajistit územní obranu ČR…

Obnova a modernizace jedenácti prioritně vybraných vojenských areálů nejde podle časového ani finančního plánu, konstatoval NKÚ. "Ministerstvo obrany do první etapy modernizace a obnovy areálů investovalo zatím přibližně dvě miliardy korun, což je pouze 14,5 procenta z plánovaných 14 miliard korun," uvedl. Investiční akce se posouvají v čase, což podle NKÚ nejspíš povede k dalšímu zhoršování stavu nemovitostí, a tedy nehospodárným dodatečným výdajům.

Ministerstvo podle kontrolního úřadu také dosud nezavedlo systém objednání a distribuce výstroje, který by zjednodušil a urychlil její výdej pro armádu. Nenakoupilo ani dostatečnou zásobu některých druhů výstroje. "Ačkoli ministerstvo obrany rozpočet na pořízení výstroje postupně zvyšovalo, zásoby výstroje odpovídající zvýšené částce nenakoupilo. Nevyužito zůstalo téměř 1,4 miliardy korun," uvedl NKÚ. Kontroloři například zjistili, že ministerstvu letos v březnu chybělo 19 procent výstroje, jako jsou letní boty, reflexní bundy, nehořlavé zimní kombinézy či zásahové vesty.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama