Bc. Martin Půta

  • SLK
  • Liberecký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2024 20:07:00

Škody odhadly obce na více než 122 milionů korun

Škody odhadly obce na více než 122 milionů korun

Celkem 122 208 000 korun činí odhad škod po povodních 13. až 15. září letošního roku v Libereckém kraji. Výčet bude zaslán na Ministerstvo financí České republiky. Největší škody vnikly na dopravní infrastruktuře, vodních tocích a v lesích.

 „Složkám integrovaného záchranného systému, a to zejména Hasičskému záchrannému sboru Libereckého kraje, všem starostkám a starostům postižených obcí a všem dobrovolníkům ještě jednou moc děkuji za skvělou práci a za to, jak si s celou touto mimořádnou situací poradili,“ uvedl hejtman Martin Půta. „Škody odhadly obce na více než 122 milionů korun. Kde to bude možné, nejnutnější opravy na majetku si zaplatí ze svého rozpočtu či využijí úhrady od pojišťoven. Tam, kde jsou škody většího rozsahu a obce nebudou moci pokrýt náklady na opravy ze svého rozpočtu, bude možné využít státní dotaci.“

„Obnovu krajských komunikací a mostů budeme provádět postupně dle finančních možností kraje, v případě nutnosti budou dalšími zdroji státní a evropské finanční zdroje,“ dodal Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.

Konkrétní přehled škod

1) Na území obce s rozšířenou působností Frýdlant (ORP), pro kterou byl vyhlášen dne 15. září stav nebezpečí, se celkem jedná o částku 105 672 000 korun. Největší škody byly napáchány na dopravní infrastruktuře, ve vodních tocích a v lesích. Škody dle formy vlastnictví ukazuje následující tabulka:

rab

„Obce na území ORP Frýdlant by měly mít možnost žádat v Dotačním titulu č. 1 od Ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Tento dotační titul zatím není vyhlášen, a to vzhledem k tomu, že se bude zaměřovat i na další regiony, kde byl nebo ještě trvá stav nebezpečí,“ dodal Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

2) Celkové škody na ostatních územích mimo vyhlášený stav nebezpečí pro ORP Frýdlant činí 16 536 000 korun. Největší škody byly napáchány na obecní dopravní infrastruktuře v obci Mníšek a Oldřichov v Hájích. Na většině území pak byly napáchány minimální nebo žádné škody.

Obce mimo vyhlášený stav nebezpečí mohou využít Dotační titul č. 2 od MMR (více informací k němu je ZDE), kde je nyní připraveno zhruba 800 milionů korun.

„Tato částka se ještě může navýšit po vyčíslení všech škod na území České republiky, a to mimo vyhlášený stav nebezpečí. Sběr dat byl pro kraje dobrovolný a termín byl do pátku 27. září 2024. Liberecký kraj odhad zaslal v uvedeném termínu,“ dodal radní Jiří Ulvr.

Počet zásahů HZS LK během povodní:

grafika

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama