Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2024 10:23:04

Současná vláda by se měla prioritně zaměřit na boj s šedou ekonomikou!

Současná vláda by se měla prioritně zaměřit na boj s šedou ekonomikou!

Podle renomovaných odborníků částka, která proteče šedou ekonomikou v České republice, představuje přibližně čtrnáct procent hrubého domácího produktu.

Podle zveřejněných dat Eurostatu a České národní banky se objem šedé ekonomiky od roku 2019 zvýšil ze 757 miliard korun na více jak jeden bilion korun.

Tento stav v oblasti šedé ekonomiky je pro hnutí SPD nepřijatelný. Důrazně vyzýváme současnou čtyřkoaliční vládu v čele s premiérem Petrem Fialou, aby tento stav začala konečně řešit. Je ale patrné, že se vláda tímto velmi závažným problémem nechce zabývat a raději činí různá neúčinná opatření, která dle vládních představitelů přinesou do státní kasy potřebné finance. To jsou ale mylná tvrzení, a navíc velmi poškozují všechny naše slušné a pracující občany, včetně rodin s dětmi, seniorů a zdravotně postižených občanů.

Ono je pro asociální Fialovu vládu jednodušší snížit výši penzí pro seniory, zrušit pro mladé rodiny školkovné, navýšit poplatek za dálniční známku, zvýšit daň z nemovitostí, a tak bych mohl ještě dlouze pokračovat. O tom, že v současné asociální vládě nejsou žádní odborníci, svědčí i to, jak narůstá stání dluh České republiky, potažmo s jakými státními rozpočty vláda za svého působení hospodařila. Vláda nepřijala žádná účinná opatření spočívající v nastavení kontrolních mechanizmů a dohledu vedoucí k finančním únikům v rámci šedé ekonomiky.

Šedá ekonomika označuje ekonomickou aktivitu a obchodní transakce, které nejsou registrované a přiznané k dani. Součástí šedé ekonomiky nemusí být jen nelegální činnosti, jako je výroba a distribuce drog, ale i celkem běžná zaměstnání. Šedou ekonomikou označujeme práci načerno, která není monitorovaná a kontrolovaná státem a neplatí se z ní daně. Nejvíce je šedá ekonomika rozšířena ve službách, ale největší oslabení kondice českého hospodářství nebo ztrátu pro státní rozpočet ubírají poměry ve stavebnictví, ve zpracovatelském průmyslu a obchodu.

Šedá ekonomika v České republice spolkne bilion korun a ubírá českému hospodářství téměř 14 % jeho výkonu. Pro stát je to obrovský problém, protože se jednak nezapočítává do HDP a neplynou z něj příjmy do státní kasy. Vše jde na vrub nekompetentní Fialově vládě, která s šedou ekonomikou nic nedělá, čímž ještě dotyčným subjektům pohybujícím se v šedé ekonomice nepřímo říká, že se daně platit nemusí.

Hnutí SPD trvá na tom, aby vláda nastavila takové kontrolní mechanismy, pomocí kterých zamezí praktikám šedé ekonomiky v České republice. Takto získané finance by měl stát investovat na základě přijatých zákonů, opatření a aktivit, zabezpečujících občanům zvyšující se kvalitu života.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama