Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2024 12:31:50

Politika se nestává službou občanům a lidé to cítí

Politika se nestává službou občanům a lidé to cítí

Naši zemi nečeká dobrá budoucnost, protože naše hospodářská konkuremceschopnost klesá, ekonomické i sociální ukazatele jsou negativní a v současné poslanecké sněmovně neexistuje politická strana, která by měla konkrétní řešení našich problémů.

Často slýchám, že Česká republika zaostává v porovnání s Polskem v pohledu na rychlost výstavby rychlostních komunikací či v pohledu na investiční činnost obecně. Přitom ještě nedávno byla naše země na čele pomyslného pelotonu středoevropských, postkomunistickým zemí. Proto je nasnadě si položit otázku, proč tomu tak je a kde jsou příčiny tohoto poklesu.

Česká politika se dostala do situace. Kdy namísto hledání řešení současných problémů se vše politizuje, kritizuje a neexistuje souboj programů, které by předkládaly konkrétní řešení. Politici rozdělují společnost, nejen z pozice vládních lavic a opozice, ale rozdělují společnost generačně či z pohledu na zahraničně politická témata. A konečně dělení z pohledu toho jediného „správného“ názoru, který se prosazuje nejen prostřednictvím PR, ale i za pomoci narůstající cenzury.

Toto rozdělení společnosti je umělé na základě strašení i zastrašování veřejnosti. Politika se již nestává službou občanům, ale stává se „mocenským“ nástrojem elit, které řídí politické strany a hnutí. To umožňuje současný systém, kde není viditelné zlo a kdy se lež stává pravdou. Což je velké nebezpečí pro demokracii, protože mladší generace podporující současný režim nejsou z to pochopit, kde končí demokratické vládnutí a kde začíná autokracie. Je to dáno nejen nedostatkem životních zkušeností, včetně těch před listopadem 1989. ale i tlakem sdělovacích prostředků a na sociálních sítích.

Omezování osobních svobod, měkká cenzura, dehonestace jiných než mainstreamových názorů, jsou pouze nástroje k posilování vlivu zastánců neo-liberalismus, systémové korupce a globálního kapitálu. Politici již nehájí zájmy svých voličů a lidé to cítí. Příkladem je řada opatření, která snižují drtivé většině občanů životní úroveň, přitom rostou zisky finančních institucí či řadě firem. Naše ekonomika, založená pravicí v devadesátých letech, se vyčerpala. Ránu konkurenceschopnosti zasadila energetická krize a přijatá vládní rozhodnutí. Ta přináší negaci politiky, jako služby svým občanům.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama