Mouční červi v chlebu: EU připravuje půdu pro prášek vyrobený z larev do každodenních potravin
Od příštího pondělí 10. února může sto gramů chleba a koláčů obsahovat až čtyři gramy prášku z moučného červa ošetřeného UV zářením, tedy čtyři procenta. UV ošetření prý zvyšuje obsah vitaminu D3 v prášku, takže jej lze v dostatečném množství použít v potravinách jako zdroj vitaminu D. Dne 10. února vstupuje v platnost „Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/89“. Nařízení platí ve všech členských státech Evropské unie.
Plánuje se, že prášek celých larev Tenebrio molitor, tedy moučných červů, bude možné použít v potravinách, jako je chléb, koláče, sýr, ovocný kompot nebo těstoviny. Mouční červi se suší, melou a ošetřují UV světlem. Po ošetření UV světlem se obsah vitamínu D3 v prášku zvýší. Pokud obsah vitaminu D3 v potravině překročí určitou mez v důsledku přidání prášku z moučných červů, musí být na obalu výrobku uvedeno: „Obsahuje vitamin D vyrobený UV ošetřením“. Množství vitaminu pak musí být uvedeno i ve výživové tabulce.
Nařízení EU č. 1169/2011 upravuje požadavky na potraviny. Podle tohoto nařízení musí být vitamin D deklarován, pokud 100 gramů potraviny obsahuje více než 0,75 mikrogramu vitaminu D. Kromě toho musí být na obalu výrobku uvedeno, že obsahuje prášek z moučných červů: „Označení nové potraviny na označení potravin, které ji obsahují, je ‚UV ošetřený larvální prášek Tenebrio molitor (moučný červ)‘“.
Dále je třeba uvést, že prášek může způsobit alergické reakce, pokud jsou lidé alergičtí na korýše nebo roztoče z domácího prachu. Pouze společnost Nutri’Earth smí v Evropské unii v příštích pěti letech prodávat prášek z moučných červů ošetřený UV zářením. Ovocné a zeleninové kompoty mohou obsahovat až 3,5 gramu složky a sýr může obsahovat až jeden gram.
Nařízení EU o prášku z moučných červů také uvádí: „Před tepelným sušením je nutná abstinence krmiva po dobu nejméně 24 hodin, aby se larvy mohly zbavit svého střevního obsahu.“ Nutri`Earth je francouzská společnost založená v roce 2017, která říká, že chce poskytovat přírodní, ekologický zdroj vitamínu D3, aby lidé již nemuseli užívat potravinové doplňky.
Toto je text z webu Apollo News. Vítejme červy v jídle, nebudeme muset utrácet za potravinové doplňky. Neb o snad ne? Autorka článku Maria Rahenbrock píše také: „Od roku 2021 bylo v EU schváleno sedm různých hmyzích produktů: mouční červi vcelku nebo ve formě prášku, sarančata stěhovavá a potemníci. Další schvalování je plánováno.“
Prý Evropská komise pečlivě zkoumá, zda jsou tyto přísady bezpečné. Jsou ale i jiné názory, lze se je dočíst na webu michalapetr:
„Ve čtvrtek europoslanci ve výboru pro životní prostředí ENVI hlasováním zamítli námitku konzervativních poslanců Evropy proti přimíchávání larev tzv. “moučného červa ” do chlebů, housek, koláčů a dalších pekařských výrobků určených pro lidskou konzumaci. Námitku předložil Francouz Laurence Trochu. A 20. ledna tak EU mohla konečně vydat své kýžené nařízení 2025/89, kterým se povoluje až do roku 2030 přidávat do evropských chlebů, housek, rohlíků, celkem 40 gramů sušených larev moučných červů na každých 1000 gramů výrobku. Do kila těstovin se povoluje přimíchávat 35 gramů těchto larev. Do zeleninových výrobků se povoluje přimíchávat 30 gramů, do sýrů a sýrových pomazánek 15 gramů, a do výrobků z ovoce, jako třeba džemy 35 gramů. Larvy moučného červa je povoleno přimíchávat od 10. února 2025 do 10. února 2030. Další povolení budou vydána.
Podle návrhu poslance Trochu, v němž navrhoval zamítnout toto povolení, je obzvláště nebezpečné, že ‚potraviny s přimíchanými červy nesplňují kritéria pro viditelné označení alergenních červů v jídle, a tím bude řada lidí kontumovat červy v nevědomosti, ačkoli je kvůli svým zdravotním problémům jíst nesmí.‘“
Dobrou chuť!