Jan Blažek

  • Republika
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2013 3:30:00

Je krajský „nákupčí“ opravdu dobrý hospodář?

Je krajský „nákupčí“ opravdu dobrý hospodář?

Přinesly tři roky existence společnosti CEJIZA, centrálního zadavatele Jihomoravského kraje, skutečnou úsporu? Naplnila se očekávání, že pomůže snížit plýtvání s veřejnými prostředky? Je hospodaření samotné této firmy v pořádku?

  800x600

Přinesly tři roky existence společnosti CEJIZA, centrálního zadavatele Jihomoravského kraje, skutečnou úsporu? Naplnila se očekávání, že pomůže snížit plýtvání s veřejnými prostředky? Je hospodaření samotné této firmy v pořádku? To jsou otázky, které si spolu s mnohými opozičními zastupiteli kladou jihomoravské Věci veřejné. Chystají se kvůli tomu interpelovat hejtmana Michala Haška.

„Plýtvání s veřejnými prostředky je nepřípustné. Zajímá nás, jestli hejtman Michal Hašek dodržel svůj slib a nechal prověřit hospodaření společnosti CEJIZA,“ říká Jan Blažek, předseda krajské rady Věcí veřejných Jihomoravského kraje v souvislosti s tím, že krajský hejtman 20. prosince 2012, při projednávání rozpočtu kraje na tento rok, na kritiku opozice reagoval slovy, že se na společnost CEJIZA podívá.

V kontrastu k mediálním titulkům - CEJIZA ušetřila 100 milionů „tam a tam“ a 150 milionů „jinde“ - z řad opozičních zastupitelů čas od času prosákne informace zcela opačná nebo dokonce kritika samotného hospodaření této společnosti. Situace je o to vážnější, že ji krajští zastupitelé založili v roce 2009 proto, aby ušetřili. Jejím prostřednictvím totiž centralizovali nákupy pro téměř tři stovky organizací, kterých je kraj zřizovatelem.

Během dosavadní existence CEJIZy se přitom objevilo několik kontroverzních případů nehospodárnosti a plýtvání s veřejnými prostředky. Jedním z nich byl tendr na mobilní služby. Opoziční zastupitelé kritizovali, že kraj vyhodil peníze, protože službu koupil za 15,2 milionu korun, když nejlevnější nabídka zněla na 5,7 milionu korun. „Nyní při prosincovém projednávání rozpočtu Jihomoravského kraje padla z úst opozice další kritika na efektivitu společnosti CEJIZA. Začali jsme se o celou záležitost zajímat hlouběji a na příštím zasedání krajského zastupitelstva budeme interpelovat hejtmana Michala Haška,“ informuje šéf jihomoravských Véček Jan Blažek.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama