Česko sice žádalo o výjimku, ale ta se vztahovala pouze na tuzemský trh, kde je výrobek dobře znám a je s běžným máslem nezaměnitelný. Pomazánkové máslo si od poloviny tohoto roku už nekoupíme, místo něho v obchodech najdeme stejné výrobky, ale s nápisem Tradiční pomazánkové.
Co je vůbec pomazánkové máslo? Jedná se o výrobek ze zakysané smetany a sušeného mléka či podmáslí. Tento výrobek se začal poprvé vyrábět v roce 1977 v Liberecké mlékárně. O dva roky později zahájila jeho produkci také Choceňská mlékárna, která je dnes spolu s Madetou jeho největším producentem.
Kdy zakáží Čechům i puding?
Evropská komise uvádí, že označení pomazánkové máslo klame spotřebitele. Dovolím si však tvrdit, že každý z nás, dokonce i v zahraničí, rozpozná rozdíl mezi klasickým a pomazánkovým máslem kvůli jeho nezaměnitelné chuti. Možná v budoucnu se dočkáme zákazu pudingu, protože přestože anglický a český puding nemají toho moc společného, název se shoduje. Bohužel nutno dodat, že i v tomto případě dostane nonsens nejspíše přednost před selským rozumem.
Zaměstnanci mlékáren už nevyrábí klasické Pomazánkové máslo, ale nově produkt, který se od nového složení nikterak neliší. Liší se jen jedním slovem v jeho názvu. Jedná se skutečně o směr, kterým chceme, aby se Evropská unie ubírala? Podle mého názoru by se Evropská unie měla zabývat skutečnými problémy, například šmejdy z Asie, které zaplavují náš trh. A nechat označení pomazánkové máslo českým milovníkům nízkotučné pochoutky.
Přeji hezký den a veselou mysl!