Od 9. do 10. října uspořádal Středočeský kraj v prostorách Výstaviště v Lysé nad Labem I. ročník gastrofestivalu. V rámci něho es představily tradiční regionální speciality a klasické pokrmy jaké známe třeba ze zabijačky.
„Ke kultuře každé společnosti patří i její gastronomie, regionální potraviny a tradiční historické recepty, návštěvníci tu středočeskou gastronomii zde určitě nejen ochutnali chuťovými pohárky, ale i očima,“ podělil se o dojmy radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který společně s hejtmanem Milošem Peterou a náměstkem Karlem Horčičkou festival zahajoval.
Festival začal v pátek v 11 hodin slavnostním zahájením a doprovázel ho i kulturní program. K dobrému jídlu hrály a zpívaly skupiny The Bugles, Maxim Turbulenc, Dick O´Brass, taneční orchestr TOX, zpěvačka Gabriela Goldová, Yo Yo Band, KEKS a další.
Své kuchařské umění předvedli na Gastrofestivalu nejen zavedené firmy a pivovary, ale i studenti středočeských středních škol. Program byl obohacen i třeba barmanskou show.
Lákadlem byla i ukázka molekulární gastronomie a ochutnávka a jídel připravených z hmyzu. Nechyběl ani program pro děti - kouzelník Štěpán Šmíd, nafukovací dort a malování na obličej.
foto: KUSK