Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.11.2016 22:38:00

Pan mistr, to bylo v minulosti nějaké označení, označení plné úcty

Pan mistr, to bylo v minulosti nějaké označení, označení plné úcty

Projev prezidenta republiky při setkání s představiteli cechů a zástupci Hospodářské komory ČR

Vážený pane prezidente Hospodářské komory, vážených padesát sedm zástupců cechů,

dovolte mi, abych Vás přivítal na Pražském hradě, a řekl úvodem jenom několik málo slov. Vzpomínám si, jak jsem při diskuzi o struktuře našeho vzdělávání říkal, proč proboha máme učební obory s maturitou, když daleko důležitější a daleko úctyhodnější by byla mistrovská zkouška. A pan mistr to bylo v minulosti nějaké označení, označení plné úcty. A proto jsem velmi rád, že vás tady mohu přivítat, že vám mohu vyjádřit svoji úctu.

Řemeslo má zlaté dno. Zatímco ti, kdo se honosí maturitou, ale neumějí svoje řemeslo, jsou odsouzeni k tomu, aby skončili na úřadech práce. Jak říká slavný český film „Marečku, podejte mi pero“, každý skladník může číst Vergilia v originále.

Já vám přeji, aby vaše cechy prosperovaly, aby měly úctu občanů, a jestli si někdo bude chtít přečíst Vergilia v originále, já sám to neumím, takže já ho čtu v překladu, tak ať to udělá, ale ať je dobrý řemeslník, protože to je základ tohoto podnikání a země, která nemá dobrá řemesla a tedy ani dobré cechy, je odsouzena k tomu, aby byla ekonomicky neúspěšná.

Ještě jednou, vítejte na Pražském hradě.

Miloš Zeman, prezident republiky, Pražský hrad, 9. listopadu 2016

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama