17.08.2017 11:32:25
Nejde jen o kvalitu potravin, řešením je celková změna systému
V posledních měsících i v souvislosti s blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny se opět v médiích objevila otázka kvality potravin a používání rozdílných receptur u stejných výrobků v různých evropských zemích. Jde o dlouhodobě známý fakt...
Pokud se hlouběji zamyslíme nad tímto problémem,
nejde jenom o kvalitu potravin jako takovou. Jde o chování nadnárodních
obchodních řetězců jako celku k českým producentům, zejména zemědělcům a
dodavatelům, ale i k samotným spotřebitelům, tedy nám kupujícím.
Obchodní řetězce v honbě za co nejvyšším ziskem tlačí své dodavatele
k co nejnižším výrobním cenám, to se projevuje jednak u prvovýrobců
v nízkých, až pro zemědělce likvidačních výkupních cenách základních
komodit, například mléka, ale i tlačením na nižší kvalitu dodávaných
produktů, především potravin. Hlavním faktorem často bývá právě cena.
Svou roli v tom hraje nátlak řetězců na velké množstevní rabaty u
konkrétních produktů, velké slevové akce či exkluzivitu řetězce na
určitý druh výrobku. To vše má následně vliv na české producenty a
jejich konkurenceschopnost a především na možnosti jejich dalšího
přežití. Ačkoli se jednotlivé obchodní řetězce ohánějí tím, že většina
jejich výrobků je českých, jde často o snahu zmýlit nakupujícího, stává
se, že produkt je vyroben v zahraničí, ale v České republice je
například zabalen či jinak finálně zpracován. Další klamání spotřebitelů
je pak spojeno s již zmíněnými slevovými akcemi, v mnoha případech
vidíme u výrobků nápis sleva, ale již se kromě aktuální ceny nedozvíme
tu původní, ze které byla zlevněna či je původní cena nadhodnocena a
skutečná sleva není tak výrazná, jak je inzerováno.
Samotnou kapitolou jsou pak u nadnárodních řetězců
podmínky zaměstnanců, a to jednak platové, neboť platy řadových
zaměstnanců v obchodních řetězcích patří k jedněm z nejnižších v České
republice, což má následně vliv i na nedostatek personálu v prodejnách a
jeho přetěžování. S tím je spojena jak nespokojenost zaměstnanců a
jejich velká fluktuace, tak i nakupujících, stojících často dlouhé
fronty u pokladen nebo čekajících na obsloužení v jiných úsecích. Druhým
faktorem je časté porušování zákoníku práce, zkracování přestávek a
další omezování zaměstnanců.
KSČM je si ve svém volebním programu, ale i ve své
každodenní činnosti těchto problémů vědoma a je připravena se podílet
na jejich řešení, navzdory jejich složitosti. Domníváme se, že by stát
měl v prvé řadě garantovat zemědělcům pevné výkupní ceny surovin tak,
aby neměli obavu o své přežití, ale naopak mohli své podnikání dále
rozvíjet, stejně jako na ně navázaní další výrobci. Zároveň by tím došlo
i k zamezení spekulativních výkupů produktů a pouhému přežívání
zemědělců a dalších výrobců. Další možnosti vidíme i ve státní podpoře
zakládání podniků po vzoru dříve fungujících Jednot či dnes existujících
řetězců typu COOP. Ty by měly lokální působnost a byly by schopny
sdružovat všechny místní producenty, jejichž zboží by nabízely za ceny,
které by pro tyto výrobce nebyly likvidační, a umožnily jim prodej
jejich výrobků bez různých nátlakových praktik či tlaku na zhoršování
kvality jejich výrobků na úkor ceny. Zároveň by v těchto podnicích měli
zainteresovaní producenti možnost rozhodování a rovněž podílu na
dosaženém zisku.
Ludvík ŠULDA, kandidát KSČM do Poslanecké sněmovny v Olomouckém kraji