PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.12.2018 8:43:00

Budeme i nadále důsledně prosazovat nastavení spravedlivé dotační politiky

Budeme i nadále důsledně prosazovat nastavení spravedlivé dotační politiky

Ivan Bartoš vyzval české úřady, aby přestaly porušovat evropské finanční nařízení ke střetu zájmů.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš dnes dopisem vyzval čtyři české úřady, aby se zasadily o ukončení porušování evropského finančního nařízení ke střetu zájmů. Opírá se přitom o právní analýzu pirátského analytického týmu, řadu zjištění a důkazů a samozřejmě i o právní rozbor právního servisu Evropské komise, který byl v posledních dnech zveřejněn světovými médii. Pirátský analytický tým jako první kontaktoval Evropskou komisi v souvislosti s dodržováním tohoto finančního nařízení a během posledních měsíců průběžně doručil celou řadu podkladů. Na české úřady se Piráti obrátili již v minulosti, nicméně odpověď byla vždy stejná, a tedy, že k žádnému porušování zákonů nedochází. Příjemcem dnes odeslaných dopisů jsou: Národní koordinační orgán, Platební a Certifikační orgán, Ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský a intervenční fond.

„Těmito dopisy chci přimět české úřady k dodržování evropského finančního nařízení ke střetu zájmů. Doposud tvrdohlavě sdělovaly pirátskému analytickému týmu, že k porušování těchto evropských předpisů nedochází. Věřím, že ve světle všech dostupných analýz a důkazů ukončí tuto nesmyslnou hru. Andrej Babiš je ovládající osobou i skutečným majitelem koncernu Agrofert, což dokládá právní analýza Pirátů zveřejněná již v červenci 2018 i zpráva právníků Evropské komise. Rád bych poukázal na fakt, že ministr zemědělství Toman přímo schvaloval pravidla pro dotační politiku v oblasti zemědělství či jednal o nastavení dotační politiky s eurokomisařem Hoganem v září 2018 a sám zápis z tohoto jednání uvádí, že důležitou roli v nastavení těchto pravidel zemědělské politiky bude mít i Andrej Babiš. Důkazů je zkrátka celá řada a Piráti budou i nadále důsledně prosazovat nastavení spravedlivé dotační politiky bez zneužívání střetu zájmů a bez znevýhodňování malých a středních podniků," uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Plné znění dopisu naleznete ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama