doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D.

  • BPP
  • ministr školství, mládeže a tělovýchovy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2024 9:15:00

Rozpočet školství přesáhne 290 miliard, největší nárůst zaznamenají vysoké školy

Rozpočet školství přesáhne 290 miliard, největší nárůst zaznamenají vysoké školy

Téměř 35 miliard korun by měl podle vládou schváleného návrhu rozpočtu v roce 2025 činit objem závazného ukazatele „vysoké školy“. Oproti schválenému rozpočtu na rok 2024 se jedná o zvýšení o 4 miliardy korun.

 Celkově dosáhne rozpočet kapitoly školství na příští rok téměř 291 miliard korun.

Návrh rozpočtu resortu školství, kterým se bude v příštích týdnech v rámci schvalování státního rozpočtu zabývat Poslanecká sněmovna, představil na dnešní tiskové konferenci ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek.

„Výdaje na vysoké školství tak zaznamenají jeden z největších meziročních nárůstů za posledních 10 let. Vysoké školy se tak mohou připravit nejen na příchod několika silných populačních ročníků, ale i na to že budou stabilně vzdělávat větší část naší společnosti, po čemž začali volat zaměstnavatelé,“ říká k financování vysokých škol ministr Bek. O 12 % poroste také rozpočet na výzkum, vývoj a inovace až na 22,9 miliardy korun, což je nejvýznamnější navýšení od roku 2017.

Celkově v roce 2025 půjde na školství ze státního rozpočtu téměř 291 miliard korun, což je téměř o 22 miliard více než ve schváleném rozpočtu na rok 2024 a o 51 miliard více než v roce 2021. Nejvyšší částka, necelých 217 miliard korun, směřuje do regionálního školství. Pokryje se tak zákonný nárok na 130 % průměrného platu v ČR pro učitele, přičemž meziročně to znamená navýšení průměrných platů o 7 %.

V případě nepedagogů, kam patří profese jako kuchař/kuchařka, školník/školnice, uklízeč/uklízečka, ale i správce IT, počítá návrh s navýšením platů o 5 %. Financování nepedagogické práce ve stávajícím rozsahu je v rozpočtu zajištěno na celý školní rok 2024/2025. Od 1. 9. 2025 by pak měla být nepedagogická práce ve školách a školských zařízeních financována z rozpočtů zřizovatelů, tedy obcí a krajů, což povede k naplnění jednoho z cílů Strategie 2030+.

„Při přípravě státního rozpočtu pro rok 2025 se vláda shodla na navýšení veřejných rozpočtů pro regionální školství o dalších 10 miliard korun, a to prostřednictvím rozpočtového určení daní pro obce a kraje tak, aby mohly převzít plnou odpovědnost za provoz jim svěřených škol. Stát se bude dál soustředit na zajištění kapacit a prostředků na vzdělávací roli škol, tedy na učitele a další pedagogické pracovníky,“ upřesnil ministr školství Mikuláš Bek.

Potřebné legislativní změny již připravuje pracovní skupina složená ze zástupců ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, ministerstva financí a zřizovatelů. Připravovaná změna posílí roli zřizovatelů, kteří se znalostí místních podmínek dokážou lépe a efektivněji zajistit provoz škol.

Prezenatce z tiskové konference je k dispozici ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama