Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.09.2016 12:07:49 - Cenzura bude

Výnosy z církevního majetku

Před schválením restitucí se vedla široká diskuze, při které jejich odpůrci požadovali, aby církev státu vrátila vše, co od roku 1948 investovala do církve (mzdy kněží, oprava kostelů). Církevní činovníci, poslanci či historici však oponovali tím, že výnosy z ukradeného církevního majetku značně převyšovaly to, co stát vyplácel zpětně církvi. "Prolhaní" odpůrci restitucí však tvrdili, že na restitucích vydělají stejně jen bohaté církevní řády a farnosti a že lidé z chudších farností, které mají jen kostel a faru (žádné pole a lesy), budou muset na svůj provoz přispívat. A už je to tady! Brněnská diecéze vyhlásila desátky, které se kulantně nazývají "Fond na podporu pastorace a kněží brněnské diecéze." Částka z této skryté církevní daně je zhruba třikrát vyšší, než činil odvod farnosti loni. O kolik procent ročně se bude tato částka vzhledem ke klesajícím příspěvkům státu zvyšovat? Proč se o těchto desátcích věřící dozvídají až nyní, když je po všem?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.09.2016 23:47:30 - Mgr. Daniel Herman
Vážený pisateli,
vzhledem k tomu, že tato otázka nespadá do kompetence Ministerstva kultury ČR, ale Brněnské diéceze, doporučuji Vám obrátit se s dotazem tam.