Mgr. et Mgr. et Mgr. Tomáš Zdechovský, Ph.D., MBA

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.10.2016 8:22:55 - Damph

EU pomocí Frontexu přispívá k islamizaci Evropy

Já v zásadě souhlasím se vším co jste napsal v posledním příspěvku. Doufám že Vy zase souhlasíte s tím co jsem uvedl v nadpisu. Itálie určitě hraje větší roli, to ovšem nic nemění na tom že i Frontex má nějaký svuj podíl. Nemužete se na mě zlobit že chci aby se kritizoval i on, když také nejedná správně. A je mylné tvrdit že větší kapacita Frontexu by něco výrazněji pomohla změnit. Možná že by chytli nějakého toho pašeráka navíc, jinak by každopádně dál vozili migranty do Evropy tak jako tak, na tom by se nic nezměnilo. Vlastně jen procento dovezených připadajících na Frontex by bylo vyšší. V tomto ohledu je zajímavé že lodě neziskovek, které pašují migranty již z libyjských vod, nechává Frontex jen tak plout do Itálie místo aby je zadržoval.
František Černoch

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.10.2016 8:04:49 - Mgr. et Mgr. et Mgr. Tomáš Zdechovský, Ph.D., MBA
 Dobrý den, pane Černochu,jsem rád, že jste v zásadě souhlasil s mým vyjádřením. K Vašemu nadpisu následující: Neznám přesný podíl muslimů mezi běženci. Navíc pokud se podaří vyjednat dohody o navracení, mohou být mnozí z těchto migrantů vráceni. Už proto bych se zdržel takto silných tvrzení. 
Snažil jsem se Vám vysvětlit, že  Frontex prakticky jen pomáhá státům ve věcech týkajících se zabezpečení hranic EU. Nenajde-li konkrétní členský stát či EU jako celek způsob, jak krizi účinně řešit, Frontex to zachránit nemůže.
Pokud by byl Frontex schopný účinně řešit migrační krizi, byl bych raději, realita je ale bohužel jiná.  
  Samotné "dovážení" lidí by ještě nemuselo vadit, pokud by se všechny ekonomické migranty (kterých bude mezi lidmi pocházejícími převážně z Afriky většina), dařilo po registraci a prošetření jejich záležitosti obratem navracet zpět.
Naznačoval jsem už ve své předchozí odpovědi, že jádro problému neleží ani tak v pravomocích Frontexu, ale spíše v nedostatečné schopnosti  zajistit vymahatelnost práva, tedy navracení ilegálních ekonomických migrantů. Je třeba si přiznat, že Itálie ani EU nebyla na řešení tak velké migrační vlny připravena. Nyní je především nutné jednat s africkými zeměmi, což samozřejmě nějakou dobu potrvá. Pokud ale podobnou krizi dokázalo před několika lety zvládnout Španělsko, nevidím důvod, proč by se totéž nemělo podařit i v Itálii.
 S pozdravem
Tomáš Zdechovský