Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.11.2016 10:33:46 - Karsík

Velvyslankyně

Co říkáte na to, že by exmanželka Trupma, která je Češka, chtěla být novou velvyslankyní USA u nás? Také by mě zajímal váš komentář k výsledku amerických voleb. Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.12.2016 16:20:15 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den, pane Karsíku,

volba velvyslance Spojených států vyslaného do České republiky bude v rukou prezidenta Trumpa. Jen těžko dnes mohu předvídat, jakého kandidáta nakonec nově zvolený prezident vybere. Pokud bych však měla přistoupit na takovou spekulaci, neměla bych pravděpodobně s výběrem paní Ivany Trump zásadní problém a respektovala bych názor Donalda Trumpa, že její diplomatické působení v ČR bude pro spolupráci našich zemí prospěšné.

Upřímně mohu říci, že jsem očekávala mnohem těsnější výsledek prezidentských voleb a vítězství Donalda Trumpa je s ohledem na předvolební průzkumy vcelku překvapivé. Nabízí se tak otázka, a rozhodně i ponaučení nejen pro americké voliče, do jaké míry jsou průzkumy v mainstreamových médiích relevantní a odpovídající reálné situaci.

Je vcelku evidentní, že američtí voliči odmítli kontinuitu politiky Baracka Obamy, která je jasně identifikovatelná v osobě Hillary Clintonové, která již v minulosti měla řadu možností jak promluvit do směřování politiky USA. Donald Trump se nikdy v předvolebním boji nevyhýbal otevřeně hovořit o kontroverzních tématech, které trápí nejen občany Spojených států, a to je rozhodně dobře. Často tím mnohé pobuřoval, ale přesto bych nepodléhala vlně emocí. Teprve skutky ukážou, jakým prezidentem Trump bude. Je sice škoda, že není úplně standardním republikánským politikem, ale nechám se překvapit, zda jeho zdánlivě prudkou povahu a v určitých ohledech radikální tendence zkrotí odpovědnost související s úřadem prezidenta.

Jana Černochová