Proč máme jíst nevědomky HALAL?
V jedné restauraci jde pravidelně vidět že používají maso upravené podle islámského práva - pravidelně vyhazují krabice od Qualiko halal - http://www.qualiko.ua/. Jak je možné že například alergeny musí být všude v restauracích vypsány ale maso poražené rituálním způsobem HALAL nikoli? Třeba zde lidem vadilo že by takto upravené maso měli jíst: https://ekonomika.idnes.cz/prodej-halal-kurete-v-bille-ddm-/ekonomika.aspx. Myslíte že je správné řešit to v restauracích tak že se to hostům zamlčí? Nemyslíte že by bylo správné navrhnout upravu zákona aby na konzumaci takovéhoto masa byli lidé upozorněni?František Černoch
Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.
Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)
Odpověď
ano, je to až neuvěřitelné, že za tradiční českou zabijačku hrozí pokuta, ale velmi krutá islámská porážka halal u nás našim politikům nevadí a dokonce ji Ministerstvo zemědělství od roku 2010 u nás povoluje!
Je to opravdu nehorázné zvláště pak při pomyšlení na všechny ty výjimky při porážce stylem halal (tzv. Zabíha), při které musí být zvíře podříznuto muslimem za recitace modlitby a to záměrně bez předchozího omráčení (aby tu modlitbu slyšelo). Zvíře tak umírá i několik minut a je při takovéto porážce při plném vědomí. Ačkoli je tento způsob ke zvířeti velmi krutý a byl i v mnoha státech zakázán, byla mu v ČR udělena v roce 2010 výjimka Ministerstvem zemědělství v zákoně o ochraně zvířat, kdy se nadřadil islám nad ochranu zvířat.
Další výjimku obdržela tato rituální porážka od samotné Evropské unie a to z hygienických a právních předpisů.
V hnutí SPD samozřejmě připravujeme legislativní kroky, které by měli porážkám halal v ČR zabránit.