Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.08.2020 15:29:47 - siroky.molik

Zvyšování starobních důchodů.

Proč lidé s nejvyššími důchody dostávají nejvíce přidáno a na druhé straně nejpotřebnější, tedy lidé s nejnižšími důchody, dostávají nejméně přidáno ? Proč takto dál neúměrně rozevíráte sociální nůžky mezi seniory ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.09.2020 11:45:38 - Jana Maláčová
Souhlasím s Vámi, že důchody jsou v ČR nízké, v některých případech až nedůstojné. Důchody musí seniorům zajistit základní životní standard. Zároveň ale musí důchody odrážet předchozí životní kariéru. Jsme si vědomi, že nůžky se mezi důchody rozvírají, proto jsem v loňském roce prosadila, aby se nad rámec zákonné valorizace přidalo všem seniorům stejně. Ze stejného důvodu jsme letos schválili pro všechny důchodce jednorázový příspěvek ve výši 5000 Kč. Pokud jde ale o spravedlivější nastavení výpočtu důchodů, tak přesně to řeší důchodová reforma, kterou právě teď na MPSV připravujeme. Můj návrh počítá i s takzvanou zásluhovou částí, kdy by se důchod zvyšoval například za delší odpracované roky nebo roky, které jsme místo budování kariéry věnovali výchově dětí apod.