PhDr. Jiří Horák, Ph.D.

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.11.2022 10:28:52 - Vítězsalv M.

Je pravda, že následuje Řecko a blížíme se bankrotu?

A jestli ano, jak je možné, že jste to dopustili? Určitě za to nemůže jen vaše vláda, na druhou stranu ani jí se nedaří na tom nic změnit, ekonomika je v recesi a podle všeho bude hůř. Prý tomu dost přispělo zrušení superhrubé mzdy. Zavede se znovu? Hlasoval byste pro nebo proti? A kde vzít chybějící a potřebné finance? Můžete zaručit, že nezačnou firmy příští rok dramaticky propouštět? Připravujete se nějak na tuto možnost? Jak?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.11.2022 10:41:50 - PhDr. Jiří Horák, Ph.D.
Vážený Vítězslave,že se Česká republika blíží bankrotu pravda není, nicméně faktem je, že trend hospodaření našeho státu, započatý v roce 2020, je jedním z nejhorších v Evropě a pokud ho nezačneme co nejdříve řešit, tak se výhledově můžeme na řecké cestě ocitnout. Situaci je možné řešit buď snižováním výdajů státu, zvyšováním příjmů státu anebo kombinací obojího. Vláda se zavázala, že v první polovině příštího roku přijde s razantními návrhy na straně úspor. Osobně se domnívám, že je třeba zapojit i dodatečné příjmy, které dopomohou v konsolidaci schodku státního rozpočtu a nemám tím na mysli zavedení tzv. windfall tax, která má charakter mimořádného příjmu, ale nemá žádný dopad na snížení strukturálního deficitu státního rozpočtu. Osobně považuji zrušení superhrubé mzdy v roce 2020 za chybu a KDU-ČSL toto nepodpořila. Nemám nic proti snižovaní daní, pokud je doprovázeno odpovídajícím snížením výdajů, ale v tomto případě je zrušení superhrubé mzdy kompletně financováno na dluh a je to hlavní důvod, proč máme strukturální schodek státního rozpočtu takový, jaký máme. Nemyslím si, že je reálný návrat zdanění fyzických osob před rok 2021, a to z důvodu udržení sociálního smíru, nicméně osobně se mi zdá jako možné kompromisní řešení vrátit sazby DPFO na úroveň roku 2020 a zároveň znatelně zvýšit slevy na poplatníka a na děti. Takovéto řešení by přineslo do státního rozpočtu desítky miliard korun ročně navíc, pomohlo by nejohroženějším skupinám obyvatel, tedy samoživitelkám a podprůměrně vydělávajícím rodinám s dětmi a zároveň by zvýšilo solidaritu vysoko příjmových s nízko příjmovými pracujícími. Pokud jde o další příjmy rozpočtu, tak prostor vidím v mírném zvýšení DPPO na průměr evropských zemí OECD. Další možností je zvýšení daně z nemovitých věcí, která je u nás jednou z nejnižších v celé EU, a také některých spotřebních daní. U daně z nemovitých věcí bych se přikláněl ke zvýšení daně u každé druhá a další nemovitosti. Jako starosta menší obce velmi vnímám negativní dopady hazardu na společnost a rozhodně bych podpořil zvýšení zdanění hazardu.