Ing. Klára Dostálová

  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.01.2024 9:43:15 - eda rybák

Euro

Dobrý den, předložíte nějaký návrh, který by nám vyjednal výjimku z přijetí Eura? Je to přeci možné nebo teď už ne? A kdo a kam může takový návrh podat?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Helca, hrad, Rexo1, tomsik1, kudli, HonzaSouček, pepa ov, Majoránka, eva41, martinstanislav, Vasa, ddl, stockl, GARDE, Martin L, 41eva, Kalčík, tona gavel, JohanaF

Odpověď

16.01.2024 20:03:57 - Ing. Klára Dostálová
Dobrý den, postoj hnutí ANO je dlouhodobě konzistentní. Euro zatím nechceme a říkáme to dlouhodobě. Vyjednání výjimky z automatického přijetí Eura není nemožné, ale je poměrně složité, protože tato povinnost navazuje na základní smluvní dokumenty EU. Ze současných členů se podařilo výjimku z přijetí Eura vyjednat pouze Dánsku. Navíc je to v kompetenci vlády nikoliv Poslanecké sněmovny. Pokud bych mohla, hlasováním bych vyjednání takové výjimky podpořila. Tak jako tak nyní pro náš přijetí Eura rozhodně není téma, konec konců i proto, že ČR nesplňuje tzv. konvergenční kritéria. ČNB vytváří měnovou politiku, tak jak je to vhodné pro české občany a české firmy. Evropská centrální banka naopak musí vytvářet jednotnou měnovou politiku pro zcela odlišné země. Přijetím eura bychom si dnes jenom zcela nezodpovědně importovali problémy jihu Evropy.