Mgr. Renáta Zajíčková

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.03.2024 14:34:30 - tatanaZ

odklad

Dobrý den, hodně se teď řeší odklady do škol. Zajímalo by mě, proč v tomto směru vedeme? A jak se díváte na jejich zrušení, jak někteří navrhují? Máte dojem, že jsou zneužívány nebo je chyba jinde? Mám s odkladem zkušenost a přijde mi, že by jejich zrušení nadělalo víc škody než užitku. Děkuji za odpověď Taťána

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Pamětník2, tomsik1, Sascha, mikinenecek, filc, eva41, Vlad IV, Fotovoltaika

Odpověď

04.04.2024 12:14:24 - Mgr. Renáta Zajíčková
Dobrý den, Taťáno,

jak ukázala výroční zpráva České školní inspekce (ČŠI) za rok 2022/2023, odklad u nás potřebuje 24,3 % dětí - to je každé čtvrté dítě. V rámci celé Evropy se jedná o raritu. Jako nejčastější příčinu odkladu ČŠI uvádí „celková nezralost“. Co přesně tento termín znamená, nevědí leckdy sami odborníci. Z odborných studií bohužel jasně vyplývá, že odklady jsou mnohdy zneužívány ať už rodiči nebo samotnými mateřskými i základními školami. Častými důvody rodičů jsou obavy z nástupu dítěte do první třídy.

Tento stav umožňuje současný systém, který nenastavuje žádné parametry a přesná kritéria. Enormně vysoký počet odkladů způsobuje, že šestileté děti zůstávají v předškolních zařízení, kde se jim často zabrzdí jejich vývoj a navíc „blokují“ místa tříletým dětem. Tím lokálně vzniká nedostatek míst v mateřských školkách a také se tím rodičům znemožňuje návrat na pracovní trh.

Absolvovala jsem mnoho setkání s odborníky, zúčastnila jsem se na toto téma kulatých stolů a se znalostí této problematiky považuji za nutné udělat jejich systémovou – legislativní změnu. V současné době má ministerstvo školství rozpracované tři varianty, ke kterým bude uspořádán 15. května kulatý stůl. Předpokládám, že z něho vyplyne, která varianta bude nejvhodnější, a to především s ohledem na dítě.

Děkuji za Váš zájem a kdybyste měla nějaké další dotazy, neváhejte se na mě obrátit.

S úctou
Renáta Zajíčková, poslankyně