Ing. Petr Liška

Starosta Malých Žernosek, kandidát do Senátu
  • STAN
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.06.2024 13:58:12 - Franta Kamarád

nákup tanků

Nemám nic proti tomu modernizovat armádu, dokonce bych řekl, že si v tomto ohledu vede tato vláda dobře, ostatně je to vzhledem k tomu, co předvádí Rusko logické, ale co mi přijde divné, že třeba na poslední nákup tanků neproběhlo výběrové řízení. Jak je to možné? Víme, jak je na tom ČR s korupcí a podle mě tím takové jednání zavání. A když není výběrko, jak víte, že se jedná o výhodný nákup?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Venda3

Odpověď

14.07.2024 10:31:54 - Ing. Petr Liška
 Dobrý den "Franto Kamaráde",s modernizacemi jsme v posledních desetiletích zaspali a teď musíme dohánět resty minulých vlád, bohužel pod tlakem okolností a bezpečnostních rizik vyvolaných agresivní politikou Ruska.Současná situace naráží bohužel na souběh velké poptávky a ještě nedostatečných kapacit výrobců, které odpovídají ještě nedávné malé poptávce, která nevytvářela požadavky na velké výrobní kapacity. Totéž platí i dostupnosti různých řešení, jejich technologické úrovně, stáří a potenciálu budoucího vývoje. Tanky nepořizujete na 10 let, musíte vědět, že jste schopen modernizovat pořízené na několik dalších desetiletí. Navíc naše požadavky na dodávky jsou zlomkem požadavků velkých objednavatelů. Cesta kterou se MOČR dalo, tedy mezivládní dohoda o společném nákupu, nás dostává mezi ty, kteří mohou techniku získat co nejdříve a samozřejmě, že tato technika musí být pořízena za obvyklé ceny. To, že jsme se připojili k nabídce SRN pořídit tanky Leopard od německého výrobce dává určité záruky na dodávku za obvyklých podmínek. Nepochybuji o tom, že korektnost podmínek nákupu, bude pod dohledem řady subjektů.  To, že to je technika správná je dáno jednak odborným hodnocením technologií tanků Leopard a současně i odborným posouzením ze strany odborníků naší Armády, kteří musí posoudit vhodnost těchto tanků pro plnění úkolů, které naše Armáda má v rámci NATO plnit.