Ing. Petr Liška

Starosta Malých Žernosek, kandidát do Senátu
  • STAN
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.07.2024 10:04:50 - Jolana Mikova

Jak hodnotíte naši armádu?

Kdyby došlo na nejhorší, myslíte, že by nás ubránila? Třeba poslanec Mašek si to nemyslí, což mě dost vyděsilo, přijde mi, že on se v tom vyzná, ale je zajímá mě i názor někoho z jiné strany a vy se podle toho, co jsem si našla obraně taky věnujete. A ještě jedna věc mě zajímá, kdyby došlo na nejhorší, museli by se do obrany zapojit i neprofesionálové? A jestli ano, kdo? Pochopte, že mám strach o svou rodinu asi jako každý. A myslíte, že nám nějaká válka hrozí? A ještě poslední dotaz, co si myslíte o budování evropské armády? Protože, co sleduji zprávy, tak když vyhraje v USA Trump, tak je to s NATO dost nahnuté, je to tak?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

poky1, mamcaRBK, Průměrňák, mamasa, Brabecová, tomsik1, Mgr. Bc. Jiří Vodička, Majoránka, , PetrG, IvoK, velinak

Odpověď

14.07.2024 10:15:44 - Ing. Petr Liška
 Dobrý den paní Miková,naše Armáda samozřejmě není samostatně schopná ubránit naši zemi v případě válečného napadení, ale proto jsme v NATO, kde existuje tzv. princip kolektivní ochrany kdy ostatní členové aliance se podpisem smlouvy o vstupu do aliance zavazují pomoci ostatním členům a věřím, že v této alianci se jsme schopní ubránit v případě válečného napadení. V takovém případě, kdy bychom byli napadeni má naše země, stejně jako ostatní, mobilizační plány, kdy jsou do obrany země zapojovány lidé a materiální prostředky k zajištění obrany a je to určitě správně. Kdo by byl zapojován je předmětem mobilizačních plánů a určitě je toto zapojování jednak postupné, ve vlnách a podle potřeb obrany. Evropskou armádu, při existenci NATO, považuji za nadbytečnou. Je pravdou, že Američané více tlačí na to, aby Evropa převzala větší míru odpovědnosti za dění v Evropě, protože rizikové oblasti jsou na více místech ve světě, to ale neznamená budovat Evropskou armádu. Dokud budou ve světě působit agresivní režimy, které chtějí někoho ovládat, tak nelze bohužel válku vyloučit. Rusko ukazuje, že své agresivní zájmy v Evropě stále má a ohrožuje bezpečnost v Evropě. Nemyslím si, že je riziko akutní, ale připraveni na možnou agresi ze strany Ruska být určitě musíme. Trump je populista, ale nechce bořit NATO. Podle mě jen tlačí na to, aby USA nebyli jediní kdo financuje obranu NATO.