Ing. Jaromíra Vítková

  • KDU-ČSL
  • Blansko
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.07.2024 13:29:21 - Edita Pf.

Nedostupné bydlení

Dobrý den, jelikož jde o tak závažný problém, zajímalo by mě, zda se jím zabýváte i v Senátu? Máte třeba vy nějaký návrh, jak problém řešit? Protože on stále jen narůstá a od politiků žádné řešení nepřichází, jen řeči, že je třeba řešit. Podle mě je střecha nad hlavou základ i proto, aby se rodilo více dětí, ale samozřejmě i pro lidi vůbec. A ještě bych se chtěla zeptat, co si vy konkrétně představujete pod pojmem cenově dostupné bydlení? Dost politiků o něm mluví, já mám ale obavy, že řada z vás stejně nežije v reálném světě a nemáte ponětí o tom, co je pro většinu smrtelníků dostupné a co není. Děkuji za vyjádření.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.07.2024 13:17:16 - Ing. Jaromíra Vítková
Vážená paní,předně děkuji za Váš dotaz a za to, že se zajímáte o tuto důležitou problematiku. Souhlasím s Vámi, že otázka dostupnosti bydlení je opravdu závažný problém a má zcela reálný dopad na porodnost. Ráda bych Vás ubezpečila, že se otázkou dostupného bydlení zabýváme i v Senátu. Situace je skutečně vážná a vyžaduje řešení. Abych byla konkrétní, tak na dubnové schůzi se projednávala novela zákona o Státním fondu podpory investic a mimo to byl v Senátu pořádán i kulatý stůl k problematice zákona o podpoře bydlení. Co já považuji za důležité je podpora výstavby dostupného nájemního bydlení. Vláda spolu s Ministerstvem pro místní rozvoj a Státním fondem podpory investic připravila programy, které poskytují zvýhodněné úvěry a podporu pro obce a města při výstavbě nových bytů. Tyto byty jsou určeny pro specifické cílové skupiny, jako jsou mladé rodiny, senioři a osoby ve veřejně prospěšných profesích a podobně. V těchto aktivitách vidím smysl. Celkový rozpočet programu do 30. 6. 2026 je 7 mld. Kč, z čehož 4,5 mld. Kč je z NPO použitelných pouze na úvěry a 2,5 mld. Kč je ze státního rozpočtu na dotační složku programu. V příštím roce se přidá Národní rozvojová banka se svými finančními nástroji za 3,5 miliardy korun.  Jako cenově dostupné bydlení si představuji bydlení, které je finančně dosažitelné pro lidi s běžnými příjmy a výdaje na bydlení nepřesáhnou 30 % rozpočtu rodiny, což se v dnešní době zcela běžně děje. Jsem si vědoma toho, že někteří politici mohou být odtrženi od reality běžného života. Ujišťuji Vás, že se sama setkávám s lidmi, kteří řeší problémy běžného života, proto rozumím tomu, že je pro některé otázka bydlení složitá a mnohdy i stresující.Vím, že situace na trhu bydlení je obtížná a že se problém stále zhoršuje. Proto je důležité hledat efektivní řešení, která pomohou lidem najít důstojné a dostupné bydlení.