prof. Dr. Ing. Miroslav Plevný, CSc.

  • BPP
  • Cheb
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.07.2024 13:37:36 - Edita Pf.

Nedostupné bydlení

Dobrý den, jelikož jde o tak závažný problém, zajímalo by mě, zda se jím zabýváte i v Senátu? Máte třeba vy nějaký návrh, jak problém řešit? Protože on stále jen narůstá a od politiků žádné řešení nepřichází, jen řeči, že je třeba řešit. Podle mě je střecha nad hlavou základ i proto, aby se rodilo více dětí, ale samozřejmě i pro lidi vůbec. A ještě bych se chtěla zeptat, co si vy konkrétně představujete pod pojmem cenově dostupné bydlení? Dost politiků o něm mluví, já mám ale obavy, že řada z vás stejně nežije v reálném světě a nemáte ponětí o tom, co je pro většinu smrtelníků dostupné a co není. Děkuji za vyjádření.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.08.2024 12:41:56 - prof. Dr. Ing. Miroslav Plevný, CSc.
 Dobrý den, souhlasím, že jde o velmi závažný problém. Tento problém ale není problémem legislativním (nevyřešíme to zákonem) a tím jej nelze efektivně řešit v Senátu. Jde spíše o problém nedostatečné výstavby nových bytů či rekonstrukce starších. a to je věcí jak soukromé sféry tak například i především místních samospráv (obcí a měst). Máte pravdu, že střecha nad hlavou je základ, ale je třeba si uvědomit, že určitě není nutné, aby to byla střecha vlastní, tj. aby to byl nutně dům či byt ve vlastním majetku. Může jít i o cenově dostupné nájemní bydlení. A právě zde mohou hrát velkou roli obce a města, které by měly být aktivnější ve výstavbě (s pomocí dotací) nových bytů, které budou za rozumných cenových podmínek pronajímat a ne se naopak nájemních bytů krátkozrace zbavovat jen proto, aby s tím obec neměla starosti. 

Jestli žiji či nežiji v reálném světe, o tom Vás těžko přesvědčím. Jsem z Karlovarského kraje, který má řadu problémů, které vnímám a zabývám se jimi, jak nejlépe mohu. A protože jsem sám působil na radnici obce, tak si stojím za tím, že řešení problému není primárně v parlamentu, ale v regionech a obcích.

Dne 19.07.2024 v 9:53 Plevný Miroslav napsal: