plk. Ing. Zdeněk Nytra

  • ODS
  • Ostrava-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.08.2024 17:22:58 - občan Kostka

Mzdy

Dobrý den pane Nytro, zajímá mě, zda když řešíte mzdu, máte přehled o tom, kolik lidí dělá v ČR za minimální mzdu? A co říkáte na to, že řada lidí oficiálně za minimální mzdu a zbytek dostává tzv. na ruku? Podle mě je to nevýhodné jak pro ty lidi, ale oni často nemají na výběr, protože s tou prací to není tak růžové, jak vy politici většinově tvrdíte, ale i pro stát. A neřešily tento problém aspoň částečně zaručené mzdy? Opravdu bylo nutné je rušit? Možná to prospěje zaměstnavatelům, ale co zaměstnanci? A poslední otázka, kdy se dočkáme platů jako mají třeba v Německu nebo v západních zemích?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.08.2024 19:59:55 - plk. Ing. Zdeněk Nytra
Dobrý den, pane Kostko. Pokud jsou čísla z MPSV správná, tak přehled mám, a to nejen o tom, kolik lidí pobírá minimální mzdu, ale i kolik lidí pobírá tzv. medián.

Praxe, kdy se lidé nechají zaměstnat za minimální mzdu, přičemž zbytek dostávají „bokem“, je opravdu nevýhodná zejména pro ně, což se projevilo v době covidu a projeví se také v době jejich odchodu do důchodu.

Otázka (ne)zaměstnanosti je složitější. Jednoduchým pohledem na čísla dojdu k závěru, že každý, kdo chce pracovat, práci najde. Tak jednoduché to ale není, vím o problémech s hledáním práce zdravotně hendikepovaných, případně osob v předdůchodovém věku. Na druhé straně je to ale taky neochota změnit obor, případně za prací cestovat.

A k tomu vyrovnání platů - termín opravdu neznám, nejprve musíme srovnat produktivitu práce (není to jen „pracovní výkon“ zaměstnanců, ale i kvalita managementu a další faktory), a až pak můžeme přemýšlet o srovnání platů se západními zeměmi.

S úctou Zdeněk Nytra