prof. Dr. Ing. Miroslav Plevný

  • BPP
  • Cheb
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.08.2024 13:34:37 - Karel z depa

bydlení

Dobrý den, četl jsem vaši odpověď na téma bydlení a mám poznámku - dotaz. Říkáte, že řešení není v rukou senátorů. Nemůžete ale jako zákonodárci aspoň zařídit to, aby se stavělo cenově dostupné bydlení? Protože teď, když se staví, tak je to samé luxusní bydlení. Ať se staví i to dražší, ale ať je zachován minimálně nějaký poměr, kdy musí být stavěno i bydlení pro obyčejné lidi, klidně i nájemní. Jinak se budou dál stavět hlavně drahé byty a levnější bydlení tak nebude ani kde stavět.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

tomsik1, marssa, Josef Hašek, Průměrňák, dzonfoster, Bedrník, mamcaRBK

Odpověď

10.09.2024 11:59:50 - prof. Dr. Ing. Miroslav Plevný
 Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků. Na to ale stát tolik prostředků, aby se to reálně v celé republice projevilo, nemá. Takže to nejspíš skončí u menších dotačních programů, které budou rozdělovat ministerští úředníci bez kontroly Parlamentu. Já sám jsem zastánce dostupného nájemního bydlení primárně zajišťovaného obcemi (tj. státní dotace obcím na výstavbu dostupného bydlení). Osobně mi nevadí výstavba luxusního bydlení (pokud je bez dotací a existují ti, kteří si to koupí), ale určitě je potřebné podporovat dostupné bydlení např. pro mladé rodiny. Nicméně je potřebné dobře nastavit podmínky, aby tyto "běžné" byty neskončily jako bydlení pro zahraniční agenturní dělníky.