prof. Dr. Ing. Miroslav Plevný

  • BPP
  • Cheb
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.09.2024 13:34:17 - FrenFajn

Drahé potraviny

Dobrý den, do jaké míry se podle vás vládě podařil vyřešit problém s drahými potravinami? Máte dojem, že je problém vyřešen? Já tedy rozhodně ne. Vždyť i teď v sezóně je pro řadu z nás ovoce a zelenina cenově dost nedostupná. Ale i další potraviny, jako třeba mléčné výrobky, maso atd. Zajímá mě, zda se tímto problémem zabýváte třeba v senátu nebo jde senát vládě na ruku a problém radši neřešíte, abyste vládu nepoškodili? Poslední dobou mám ze senátu dojem, že je jen prodloužená ruka vlády.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.09.2024 11:55:30 - prof. Dr. Ing. Miroslav Plevný
 K této otázce jsem se na této platformě již dříve vyjadřoval, takže jen kopíruji svou trochu upravenou předchozí odpověď.

Vláda ani parlament u nás nestanovuje ceny potravin, ale tím neříkám, že tento problém zde neexistuje. Problém v našich vysokých cenách potravin je podle mého názoru hlavně v tom, že naše řetězce k cenám, za které nakupují u výrobců přiráží obrovské marže. Druhý problém je ten, že my jako občané za tyto vysoké ceny tyto produkty většinou nekupujeme. Ze statistik vyplývá, že zhruba 70% zboží kupujeme v tzv. slevových akcích a naše akce, jak víme, jsou skutečně velké (40 – 50% i více). Takže reálně kupujeme výrazně levněji. V tomto kontextu bychom už byli srovnatelní s Evropou. Mně osobně vadí, že se tento systém u nás vytvořil, ale naše řetězce si zákazníka na toto naučili a nyní nikdo z tohoto systému slevových akcí nechce nebo ani neumí couvnout. Takže máme podle cenovek vysoké ceny, které nás samozřejmě štvou, protože když něco nutně potřebujeme, tak to musíme koupit i za tuto vysokou cenu, a na druhou stranu, nastavený systém akcí nás nutí nakupovat do zásob i to, co aktuálně nepotřebujeme.