Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.08.2024 13:49:19 - Kysilková Adéla

Práce po mateřské

Jurečka slibuje po mateřské snadnější návrat práce. Prý bude mít zaměstnavatel povinnost držet vám 2 roky místo a 3 roky pozici. Kde jsou ale nějaké záruky, že vás nevezme zpět, třeba jen na měsíc a pak nevyhodí, protože už se mu nebudete hodit a splní tak vlastně zákon? A nemyslíte, že hlavní problém je úplně jinde, a to v tom, že je nedostatek polovičních úvazků? Ono i po mateřské nechce řada matek (rodičů) nastoupit na plný úvazek.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Marta Peclová

Odpověď

04.09.2024 13:20:29 - Bc. Lucie Šafránková
Dobrý den,
ano, problematika je mnohem širší.
V tomto případě se nejedná o mateřskou, ale tzv. rodičovskou dovolenu, ale to na meritu věci nic nemění.
Problematické je i to, že mnozí zaměstnavatelé (menší, živnostníci, ale nejenom oni) během dané doby mohou zaniknout, změnit majitele, rapidně změnit činnost nebo snížit počty zaměstnanců apod. Tzn. sám o sobě bude tento závazek obtížně vymahatelný a spíše formální.
A, ano, jak píšete, mnohdy sám rodič (matka) po návratu do práce s malým dítětem dává přednost jiné pozici, částečnému úvazku apod., kterých je málo, v některých (směnných) provozech, nejdou zajistit vůbec apod.
Jindy chtějí obě strany řešit situaci formou dohody o provedení práce atd.
Takže shrnuto - je jistě nutná ochrana zaměstnanců-rodičů po návratu z rodičovské dovolené. Forem je více, měla by být zohledněna preference obou stran. Musí být garantován návrat do zaměstnání a zachování platové úrovně, pokud to zaměstnanec chce. Tam, kde to z povahy věci a zaměstnání lze, má být nárok na home office v těchto případech. Ale nelze postihnout celou širokou škálu typu a druhů zaměstnání, situaci rodin, dojíždění do práce, možnost dát dítě do školky apod. - čili tady všude musí fungovat stát, státní podpora, aby měly rodiče, rodiny, možnost volby.