Mgr. Libor Vondráček

předseda Svobodných
  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.09.2024 19:04:05 - aspirin

Dotaz k článku: "Hrozí vláda ANO a Stačlo"

V předmětném článku varujete před možným návratem vlády ANO a dalších populistických sil. Jedna by jste mohl definovat, čím jsou ty síly populistické. A za další, nejste náhodou stran nebo uskupení, které se samo veze na vlně populismu? Všichni používáte nějaké termíny-nálepky, ale nikdo není schopen nějak pojmenovat, co si za těmi nálepkami představuje!

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.10.2024 8:28:22 - Mgr. Libor Vondráček
Dobrý den,
ve svém textu slovo populismus vůbec nepoužívám, takže nejsem ten, kdo by tuto nálepku používal jako lacinou formu kritiky. 
Populismus má dvě formy: populismus v komunikaci a populismus v programu.
Vadí mi pouze v té podstatě, kdy člověk na základě toho mění své sliby, svůj program a je schopen populisticky hájit černou a když mu v průzkumu vyjde bílá, tak začne hájit bílou. Vadí mi, pokud je populismus jediná ideologie stran. Nevadí mi, pokud někdo má jasně daný směr a v daným moment si populisticky vybírá témata, která lidi zajímají.

Za sebe bych řekl, že populistická je dnešní vláda i ANO, protože již mnohokrát změnli své názory na různé důležité otázky. Přičemž současná vláda je ještě kromě populismu neschopná, takže mají její změny názorů často opačný efekt.
Komunisty bych nikdy za populisty neoznačil, protože mají jasně danou rudou ideologii a neschovávají se před ní. Jsou to levičáci, kteří chtějí centrálně řídit naše životy, a mě je milé, že se k tomu hlásí, takže ten, kdo nechce, aby o něm bylo rozhodováno, aby mu bylo sebráno velké množství peněz na daních, ten komunisty volit nebude. 
Ti, kteří jsou jednou rudí, podruhé zelení, potřetí modří, ti jsou záludnější a o to více nebezpeční.


Níže ještě jednou připomínám můj text: "ANO a SOCDEM získaly 9 senátorů! V Chomutově málem vyhrál komunista. Při pohledu na krajské a senátní volby reálně za rok hrozí vláda ANO a STAČILO. Petr Fiala se ale na tiskovce usmívá.

Lidé kvůli tragickému vládnutí současné vlády již téměř zapomněli, jak špatné bylo to, co tu bylo předtím. Volbami vylili vaničku i s miminkem, a mandát tak neobhájil třeba ani tak skvělý senátor, jako Hynek Hanza, který hlasoval proti daňovému balíčku vlády i proti dalším nesmyslům.

Premiér Fiala zaříznutím Bartoše možná zabránil fiasku ve druhém kole, jenže jeho klub obhajoval 14 mandátů, a i přesto jich získal jen 7, takže úsměvy na tiskovce ODS byly dost zvláštní.

Jejich úsměvům nejde věřit stejně jako jejich slibům z roku 2021, ze kterých současná vláda nesplnila snad nic. Třešničkou na dortu nedůvěryhodnosti pak bylo chlácholivé tvrzení Miloše Vystrčila, že kandidátů, nominovaných ODS, STAN, TOP či KDU, je 59, tedy pohodlná většina, jenže jich je jen 55, což je docela velká odchylka na to, že to byl učitel matematiky.

Celkový dojem z voleb je tak smíšený a sněmovní volby mohou dopadnout všelijak. Tiskovka ODS mi ale dala jednu jistotu. Ani další prohrané volby u nich nic zásadního nezmění! Dál půjdou progresivním směrem SPOLU. Dál se budou konejšit vykopnutím Pirátů z vlády a dál nebudou chápat, co svým vládnutím způsobili...

PS: Kdyby se někdo chtěl hádat a připočítal ještě čistokrevné kandidáty SLK, pořád je to jen 57, ale pro blbé sčítání jen perlička."