plk. Ing. Zdeněk Nytra

  • ODS
  • Ostrava-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.10.2024 10:23:25 - třepelka

úloha senátu

Dobrý den, v nějakém komentáři k výsledku voleb jste řekl, že si myslíte, že i když ODS a celá koalice v senátu oslabila, i nadále budou vládní návrhy procházet senátem hladce. K čemu ale pak ten senát je, když jím projde hladce vše, s čím přijde vláda? Nemyslíte, že jste v senátu jako strana oslabili právě proto, že neplníte funkci pojistky?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.10.2024 10:46:38 - plk. Ing. Zdeněk Nytra
Dobrý den. Nejsem si jist, že jsem to řekl takhle (hloupě) doslova. Koneckonců o tom, že Senát není pouze automat na schvalování vládních návrhů, svědčí právě končící období. Na druhou stranu je logické, že pokud je ve Sněmovně i v Senátu stejná koalice, tak obě komory Parlamentu spolu ideologicky a věcně souzní.Senátní “pojistka” je myšlena jinak - díky pouze třetinové obměně nelze měnit ústavní zákony jen na základě výměny sil ve Sněmovně.

Ne zrovna dobrý výsledek v letošních senátních volbách je dán i tím, že jsme se ne vždy dokázali dohodnout se svými koaličními, případně vládními partnery.

S úctou Zdeněk Nytra