plk. Ing. Zdeněk Nytra

  • ODS
  • Ostrava-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.10.2024 12:42:16 - Koblížek P.

Navýšení platů

Myslíte, že je v pořádku, že politikům mají růst platy o desetitisíce a státním zaměstnancům jen o stovky korun, a to v době, kdy se čím dál více lidé propadá pod hranici chudoby? Já vím, vy politici se hájíte tím, že rostou platy všem ústavním činitelům. Proč ale nejde platy politiků od ostatních ústavních činitelů oddělit? Anebo proč stejně jako vám nerostou platy i třeba učitelům, zdravotníkům, policistům atd? Stejně tak, nemyslíte, že by si víc peněz zasloužili třeba ženy (nebo muži) na rodičovské? Vždyť těm jste přidali jen almužnu a ještě ne všem. A ještě mám dotaz, souhlasíte s tím, aby dostávala plat i první dáma? Vždyť přeci prezident bere dost, má i doživotní rentu, takže první dáma pracovat vůbec nemusí. Možná i chápu, že chce mít vlastní příjem, ale to si hold musí uspořádat sama. Třeba Havlová taky žádný plat nedostávala a stěžovala si někdy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.10.2024 23:00:56 - plk. Ing. Zdeněk Nytra
Dobrý den, pane Koblížku, návrh (aktuálně vládou upravený) platy politiků nenavyšuje tak, jak je uváděno. V tom růstu se totiž slučují dvě věci. Jestliže se plat politika vypočítává z průměrné mzdy, a přitom je na dva roky zmrazen (ale průměrná mzda každý rok roste), matematicky zcela pochopitelně při jeho rozmrazení dojde jednorázově k většímu skoku. Kdyby zmrazení nebylo, rostly by platy pozvolna v závislosti na růstu průměrné mzdy a žádný skok by se nekonal.

U první dámy nemělo jít o mzdu jako takovou, ale o krytí nákladů, když se účastní nějaké akce samostatně (celý její doprovod má náklady hrazeny). A finance měly jít z rozpočtu prezidentské kanceláře, resp. pana prezidenta.

Asi ten návrh nebyl formulován nejšťastněji a došlo i chybě v komunikaci mezi ministerstvem a prezidentskou kanceláří.

S úctou Zdeněk Nytra