Mgr. Jana Drastichová

Vaše dotazy ráda zodpovím na svém Facebooku.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.01.2013 9:36:42 - M.Tomáš

Dobrý den pane Tomáši,

Dobrý den, mohu se zeptat, jak vnímáte následující cíl Evropské komise, která chce v boji s nezaměstnaností lidí do 25 let připravit projekt nesoucí název Záruky pro mladé? Členské státy se mají zavázat, že každému Evropanovi této věkové kategorie do čtyř měsíců po ukončení školy zajistí práci nebo placenou rekvalifikaci. Program má být financován mimo jiné z Evropského sociálního fondu. Přijde vám to reálné? A máte k tomu nějaké podrobnosti? děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.02.2013 17:04:46 - Mgr. Jana Drastichová
Dle informací z médií byl projekt „Záruky pro mladé“ vypracován jako iniciativa evropských sociálních demokratů a 16. ledna 2013 jej schválil Evropský parlament coby doporučující usnesení pro Evropskou komisi. Zda ale komise projekt nakonec skutečně schválí, není zatím jisté. Podstata projektu je taková, jak píšete, tedy zajistit mladým lidem do 25 let práci nebo další vzdělání ve lhůtě čtyř měsíců po ukončení studia či pracovního poměru. Financování by mělo být realizováno hlavně prostřednictvím evropského sociálního fondu.Je nesporným faktem, že nezaměstnanost mladých lidí je v rámci Evropské unie hrozivě rostoucím problémem, Českou republiku nevyjímaje. Na konci prosince u nás bylo celkově 545 tisíc lidí bez práce, přičemž podíl mladých je asi pětinový. Ve státech jižní Evropy, například ve Španělsku, je ovšem situace ještě mnohem horší. V listopadu tam bylo nezaměstnaných téměř 57 procent lidí do 25 let. Je proto logické, že se evropští poslanci snaží přijít s nějakým řešením. Domnívám se ale, že navržený projekt je maximálně tak krátkodobé řešení s nepříliš nadějnými vyhlídkami.Jsem si jistá, že pokud by Evropská komise projekt skutečně realizovala, byly by vymezené finanční dotace vyčerpány do posledního eura. O efektivním a smysluplném vynaložení těchto prostředků mám však velké pochybnosti. Je možné, že by opatření pomohlo v zemích typu Rakousko, kde nezaměstnanost není takový problém. Nedokážu si ale reálně představit, jak by státy typu Španělsko, kde je celková nezaměstnanost 26,6 procenta, mohly najednou ve velkém vytvářet nová pracovní místa pro mladé lidi! A i kdyby se jim to podařilo, byla by to stabilní místa, která by zůstala i po vyčerpání dotací? Myslím si, že ne.Spíše než na megalomanské a neefektivní projekty by se Evropská unie měla zaměřit na podporu růstu ekonomiky, který by umožnil vznik reálných pracovních míst. Věci veřejné v tomto kontextu bojovaly například za nižší DPH, která by podpořila ochotu lidí více nakupovat a pomohla tak ekonomické kondici České republiky. Evropská unie by se také měla soustředit na systematickou podporu školství. Namísto rekvalifikace po ukončení studia by mělo být podporováno učňovské vzdělání, více pracovní praxe během studia a koncepční provázanost vysokých škol s firmami.