RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.04.2014 11:34:42 - veronika.cihelková

evropské směrnice

,,Hájíte" normy EU. Částečně s vámi souhlasím, ale co nechápu, proč EU ruší klasické žárovky, proč chce regulovat sací výkon vysavačů a řeší názvy některých potravin? Ale, co fakt, že stejné výrobky stejných značek, mají jinou kvalitu u nás a třeba v Německu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.07.2014 12:26:34 - RNDr. Luděk Niedermayer
 Je pravda, že takovéto předpisy obvykle řadu lidí iritují, ale nikdy by nevznikly, pokud by zástupci jejich vlád a jejich poslanci pro ně nezvedly ruku.V oblasti energetických úspor mám u nás menšinový názor, že dosažení úspor energie je pro společnost tak důležitá věc, že za určitých podmínek i striktní regulace - tedy například zákaz nešetrných výrobků, je přijatelnou cestou (zejména tehdy, pokud existují k nim efektivnější alternativy). Mám zato, že například bourat obce jako je Horní Jiřetín, kvůli tomu, abychom dále mohli “nešetřit energii”, je špatná volba. A úspory energií musí mít podle mne jasně vyšší prioritu než nákladné zvyšování produkce energií. V oblasti potravin jde o dvě rozdílné věci - nepříliš kvalitní potraviny, či zavádějící značení (třeba stejný obal a jiná kvalita) je věc, kterou by měl řešit tlak spotřebitelů na prodejce a výrobce. Příklady jasně ukazují, že to jde.U názvů jde myslím, jen o poměrně omezený okruh potravin, které země navrhly “nějak chránit”. zda je ten seznam příliš obsáhlý nebo ne, je těžké pro mne soudit. Nicméně to, že pokud si v obchodě koupím džus, nedostanu vodu s ovocnou složkou ve výši 10%, mi nevadí.