RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.05.2014 14:54:05 - PhDr. Ing. Mgr. Jan Hrnčíř, MBA, LL.M.

Euro vede k postupnému sbližování cen zboží a služeb

Euro vede k postupnému sbližování cen zboží a služeb ve všech státech, které je přijaly, zatímco mzdy zůstávají na stejné národní úrovni. Jak můžete tvrdit, že v ČR by ke zdražení nedošlo??

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.07.2014 16:52:54 - RNDr. Luděk Niedermayer
 Zaprvé platí, že bez ohledu na to, jakou měnu země používá, jsou ceny “mezinárodního zboží” stejné. Dokonce často v “chudších” zemích vyšší, díky nižšímu obratu trhu a vyšším nákladům na operace (třeba konverze měn a zajištění výkyvů).

Toto pochopitelně platí i u nás, rozdíly mezi cenou stejného zboží (nebo našeho, které je vývozu schopné) u nás a v zahraničí může být způsoben daněmi, nebo je obvykle jen dočasný.

Zavedení eura by u nás možná dokonce část zboží zlevnila (snížení nákladů na transakci a vyšší transparence cen).

 Pokud u nás některé ceny porostou, bude to dáno buďto vývojem na mezinárodních trzích a nebo růstem kupní schopnosti země, což se může projevit hlavně ve službách. svou roli samozřejmě sehraje přístup vlády, která část cen přímo či nepřímo ovlivňuje. A nikoliv tím, zda euro přijme, nebo ne.

Zjednodušeně řečeno, cenová konvergence probíhá tak nebo onak, buďto růstem cen (inflací), nebo posilování kurzu (což komplikuje konkurenční schopnost a tvorbu pracovních míst). Proto bych moc zavedení eura a cenovou konvergenci do sebe nemíchal.