Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.06.2014 9:45:19 - Miloš Krab

vnitrostranické referendum

Moc to nechápu, můžete být víc konkrétní? ,, Výkonný výbor schválil podle informací z jednání i další dvě otázky navržené užším stranickým vedením o kumulaci funkcí a o podílu žen a mužů na kandidátkách.“ Co si máme představit pod kumulací funkcí (kdo může kdo ne, jak to chcete zařídit, aby se nestalo to, co nyní s hejtmany..) a co ten podíl? To už tu bylo a jak to dopadlo. Ve vládě máte jen jednu ženu a toho jen proto, že muž, který byl osloven první, odmítl. Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.07.2014 14:06:26 - Milan Štěch
Vážený pane,

o vnitrostranickém referendu se hodně píše na webu ČSSD, takže Vám doporučuju, abyste se podíval tam. Snahou je, aby naše strana zapojila při nominacích do funkcí v co možná nejvyšší míře celou členskou základnu. Za prvořadé považujeme, aby se v prvním referendu zejména členové vyjádřili k záležitostem uvnitř sociální demokracie. Proto tam nejsou otázky na obecnou politiku, protože ty jsou zakotveny v programových dokumentech, ale na vnitřní otázky. A k dlouhodobě aktuálním tématům patří souběh funkcí, a to těch, ze kterých je zřejmé, že vyžadují velké časové investice, což jsou zejména funkce v exekutivě a legislativě (tedy v Parlamentu). A proč řešit referendem otázku souběhu funkcí? Protože někteří funkcionáři ČSSD, zejména z řad poslanců, se odkazují na to, že naopak jejich členská základna žádá, aby vykonávali jak funkci ve sněmovně, tak i např. funkci hejtmana. Proto je dobré místo neustálých polemik získat názor, a doufám, že to bude jasný názor, od všech členů strany. Co se týká žen na kandidátkách, je to velice složitá problematika, neboť obecně žen, které mají zájem o funkce v ČSSD, není velký počet, a to i s ohledem na jejich další vytíženost včetně péče o rodinu. Také mezi členy jsou různé názory na to, zda vůbec nějaké kvóty ve straně uplatňovat. Přitom v západoevropských a severských zemích jsou kvotace žen časté a obvyklé.