Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.09.2014 16:34:13 - Qwasimodo

Sankce

Sankce jsou zas na pořadu dne a já postrádám vaši aktivitu. Pokud by záleželo na vás, hlasovaly byste pro zpřísnění sankcí, máte ale představu, jak se s tím vypořádat na domácí půdě? Již při první vlně sankcí jste přicházel s řešením až pět minut po 12.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.09.2014 14:08:41 - Ing. Marian Jurečka
Dobrý den, děkuji za dotaz. V pátek 5.9. jsem se zúčastnil mimořádného zasedání Rady ministrů zemědělství v Bruselu, které se konalo poprvé od zavedení embarga a jasně vyjádřil podporu a solidaritu s postiženými zeměmi. Konstatoval jsem na setkání, že za stávající situace nejsou protiopatření na unijní úrovni dostatečná, ale vše závisí na dynamickém vývoji - a věřte EK je v dané oblasti velmi aktivní – a také fungujeme na jednotném trhu EU. Česká republika ani primárně a ani sekundárními dopady není a s velkou pravděpodobností ani nebude postižena jako jiné východoevropské země. Jsme ovšem vázáni společnými unijními pravidly a legislativními normami a iniciativy MZe z toho musí vycházet. Budu se maximálně snažit bojovat za zájmy resortu zemědělství a udržet důvěru zemědělců, kterou se podařilo vybudovat. Vývoj v této věci je ale opravdu velmi dynamický a v tuto chvíli předložit představu jak se s dopady vypořádat na domácí půdě, je do značné míry věštěním. Nicméně všechna data se neustále zpřesňují a jednotlivá opatření vstupují „v život“ s tím, že nadále ve hře zůstávají opatření záchranné sítě jako jsou vývozní subvence, aktivizace intervenčních mechanismů nebo zavedení přímých kompenzací pro zemědělce a producenty.