Horší potraviny
Proč máme u nás horší potraviny pod stejným názvem? Už to Unie řešila?
Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.
Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)
Odpověď
18.11.2013 8:26:48 - MUDr. Olga Sehnalová, MBA
Dobrý
den, děkuji Vám za dotaz. Tento problém si velice silně uvědomuji, a
proto jsem v loňském roce uspořádala na půdě Evropského parlamentu
ochutnávku potravin, které jsou v různých členských státech prodávány ve
stejném balení a pod stejným názvem. Laboratorní rozbory navíc ukázaly,
že složení výrobků je skutečně odlišné a některé výrobky, které se
prodávají u nás lze skutečně označit jako méně jakostní. Na problém jsem
několikrát opakovaně upozorňovala Evropskou komisi, ale ta se k řešení
zatím stavěla velmi liknavě s odůvodněním, že odlišné složení je dáno
jinými chuťovými preferencemi spotřebitelů ve členských státech. Průlom
přišel až letos, kdy se mi do nové spotřebitelské politiky podařilo
prosadit ustanovení, že se problémem dvojí kvality výrobků v Evropě bude
muset Evropská komise zabývat. Téma tím pro mne nekončí, jsem v
neustálém kontaktu se spotřebitelskými organizacemi a samotnými
spotřebiteli a hledám další důkazy o dvojí kvalitě a argumenty pro to,
abych přiměla Komisi ke konkrétním krokům. Budu ráda, pokud se i Vy se
mnou podělíte s Vašimi zkušenostmi o dvojí kvalitě výrobků.