Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.12.2011 16:28:01 - NevolickaLevice

Budoucnost eura


Pane europoslanče, chtěla bych Vám poděkovat za aktivitu na tomto webu, jste jeden z mála europoslanců, kteří s námi komunikují a snaží se nám tak alespoň přiblížit fungování EU. Zároveň bych se Vás chtěla zeptat, jak se stavíte k Euru? Pan premiér razí tezi, že už to není to Euro, které to bylo, když jsme vstupovali do EU a v případě jeho přijetí by bylo třeba referendu. Co si o tom myslíte Vy? A jak se celkově díváte na budoucnost Eura? Myslíte si, že ho někdy přijmeme? Děkuji za odpověď a přeji krásné svátky

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.12.2011 9:08:01 - Dr. Libor Rouček
Česká republika (podobně jako třeba Slovensko, Slovinsko či Estonsko, které euro již přijaly) se zavázala v přístupové smlouvě s EU k přijetí eura. S touto smlouvou vyjádřili lidé u nás v referendu souhlas. Pořádat tedy další referendum je nepoctivé, a to jak vůči vlastním občanům, tak vůči EU. Spíš bychom se měli snažit, abychom splnili požadovaná kritéria pro přijetí, tedy zvláště snížit deficit veřejných financí. Toto se současné vládě, navzdory či právě kvůli neustálým nepromyšleným škrtům, nedaří. Teprve potom má smysl stanovit datum přijetí společné měny i u nás.

Euro je pořád to samé euro, jen se po trpkých zkušenostech s Řeckem a dalšími zeměmi zpřísňují podmínky pro jeho fungování. To je důležité a správné, protože jinak by společná měna nemohla fungovat. 

Pokud se naše země nechce ocitnout na úplné evropské periferii, někde mezi Balkánem a Ruskem, je v našem životním zájmu se na fungování eura podílet.

S přátelským pozdravem Libor Rouček