RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.05.2015 14:10:10 - xaver.mirek

uprchlíci v EU

Jste proti kvótám pro uprchlíky a podporujete společné řešení problému napříč celou EU. Mě ale zajímá, proč se tak nestalo dosud, a jaké konkrétní opatření by měla spojená EU v oblasti uprchlíků přijmout? Každý o tomto tématu mluví, ale nenabízí konkrétní řešení. Máte ho vy? Nebo aspoň představu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.05.2015 18:14:07 - RNDr. Luděk Niedermayer
Myslím, že především Evropa musí zastavit příliv stovek tisíc běženců. Proto musí být aktivnější na místech, odkud tito lidé přicházejí (a spolupracovat s tamními vládami na řešení problému).

Nelegální obchod s lidmi na lodích ve Středozemním moři by měla zastavit nebo omezit jistá forma vojenské akce (včetně topení prázdných lodí, dokud do nich běženci nenasednou).

Pokud chceme udržet Schengenský systém, což si myslím, že chceme, musíme asi poevropštit azylový systém, neb běženci mají sklon se po Evropě volně pohybovat. Pokud se nám podaří omezit příliv běženců a jasně trvat na tom, že o azyl se mohou ucházet jen uprchlíci a nikoliv ekonomičtí migranti, myslím, že způsob nalezení jejich místa, které by mělo být v řadě případů dočasné, nebude tak velký problém. A řešit se to musí v EU společně, ne nutně formou kvót, ale jasného zapojení všech zemí do problému tak, aby výsledek byl pro všechny přijatelný.

Informace, které jsem slyšel, říkají, že 80-90% těch, co se přes moře plaví, azyl neobdrží. Pokud tedy budeme pomáhat skutečným běžencům, bude problém řádově desetinový - tedy v řádu tisíců, nikoliv desítek či stovek tisíc.

Žádné snadné, realizovatelné, okamžitě funkční a přijatelné řešení neexistuje, ale pouze kombinace různých nástrojů a zapojení všech zemí umožní problém zvládnout bez toho, aby došlo k rozpadu politiky typu Schengenské. Je to v našem zájmu, neboť i nám se může stát, že v případě nějakých konfliktů budeme ti, kdo budou o solidaritu ostatních potřebovat.