RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.05.2015 10:53:03 - Růžičková

kvóty pro uprchlíky

Jestli se mýlím, tak mě prosím opravte. EU jedná o povinných kvótách, konečné slovo ale budou mít vlády jednotlivých členských států. EU připraví nějakou resoluci a vlády ji pak budou odhlasovávat. Mám pravdu? Jak dlouho to může trvat? A myslíte si, že se státy domluví? Pak by mě zajímal váš názor na nejen na kvóty, ale i na řešení problému. Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.06.2015 16:28:45 - RNDr. Luděk Niedermayer
Vážená paní Růžičková,
Balíček opatření pro řešení migrační krize, kterou předložila Evropská komise (EK, ne EU) není legislativního charakteru a schvalovací proces se proto liší od návrhu nějakého zákona. O tomto návrhu budou jak píšete  rozhodovat národní vlády, ale  jen na půdě Evropské rady. - ne v jednotlivých národních parlamentech. Většina rozhodnutí v Evropské radě je přijímána konsensusem, ale azylová politika patří mezi oblasti, které se schvaluji kvalifikovanou většinou. Evropská rada (hlavy členských států) bude zasedat 25 a 26.6. Otázka migrace je na programu zasedání. Po tomto zasedání bychom měli vědět jaká je politická vůle členských zemích. Je možné, že po této schůzi se bude předložený balíček měnit (a ev. může být schválen), ale můžeme očekávat i možnost, že se státy na žádném konkrétním postoji nedomluví, protože Evropa je v této otázce velice rozdělena.Časový harmonogram je proto  nejasný. Což by vedlo k zostření  vztahů uvnitř Unie s nepredikovatelnými dopady.


Nelíbí se mi, že se celý problém  zužuje jen  na problematiku kvot. V celém balíčku opatření je hodně dobrých návrhů na to jak pomoci postiženým státům EU, zesílit hraničních ochranu, vybudování informačních center v Africe, nebo jak bojovat proti pašerákům a obchodu s lidmi. Nesouhlasím s povinnými kvotami, ale domnívám se, že bychom neměli být lhostejní k situaci, která je v Itálii, Řecku a na Maltě. A se zvládáním běženců jim pomoci.

Mezi základní principy Evropské  unie je spolupráce, solidarita a zodpovědnost jednotlivých zemí. Měli bychom se tedy solidárně podílet na vzniklé situaci a primárně se nějakým způsobem postarat o lidi, které evropské hranice už překročili. Ve stejnou dobu se snažit zamezit dalšímu přílivu uprchlíků, ale to v rámci dosavadních mezinárodních smluv - snažit se pravdivě informovat lidi před nebezpečím cesty a o tom co je případně v Evropě čeká, bojovat proti pašerákům, pomáhat v uprchlických táborech a zodpovědně se podílet se na mezinárodní situaci (bezvládí v Libyi, IS, Sýrie, Afghánistán, Balkán) . A také bavracet do zemí důvody ty, kteří se pro azyl nekvalifikují.

Nápadů jak situaci řešit je v médiích i u českých politiků hodně. Ale hodně z nich nejsou v souladu s mezinárodním právem a hraničí s porušováním základních lidských práv. Panuje i hodně mýtů, které že po eventuálním přesunu uprchlíků k nám o jejich azylu nebudeme rozhodovat my (to není pravda) a nebo, že kvóty povedou k pádu Schengenu (vidím to opačně).

Moc Vám děkuji za dotaz a přeji Vám hezký víkend,

Se srdečným pozdravem,

L.Niedermayer