RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.06.2015 13:42:46 - J.Blažek

Řecko

Zajímalo by mě, jak vidíte budoucnost Řecka EU. Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.06.2015 16:26:23 - RNDr. Luděk Niedermayer
Vážený pane Blažek,
Budoucnost Řecka je nejistější, něž kdy předtím. Stále pevně doufám, stejně jako většina představitelů EU, že se řecká vláda umoudří a vrátí se zpět k reformám, které do té doby než Syriza začala vládnout, byly součástí dohod (a postupně i fungovaly), a tím pádem dostane peníze na další splátku svého dluhu. Nevím, jestli tohle už ale opravdu není přehnaný optimismus. Řecká vláda se podle prozatímních vlád na návrhy Trojky přistoupit nehodlá a chystá se spáchat de facto finanční sebevraždu. 

Dny do konce června ubíhají rychle a nikdo pořádně neví, co bude dál - pokud bankrot vlády (a možná postupně i faktické vystoupení z eurozóny), bude to velmi špatné pro řecké občany ale svým způsobem i pro celou Evropskou unii.

Euro jako měna se samozřejmě nepoloží bez ohledu na to, jak to dopadne. Během ekonomické krize se podařilo udělat takové reformy, že eurozóny je dnes pevnější než dříve. A problém Řecka není ekonomický ale politický.

Problém této možnosti vidím  hlavně v politickou strategické  rovině. Řecko se v tom špatném scénáři bude od Unie vzdalovat- Může se třeba snažit o bližší partnerství s Putinovým Ruskem a i může blokovat návrhy v Evropské radě. Dokonce ani vypadnutím z eurozóny, bez ohledu na to, že nevíme, jak by to bylo možné, by neovlivnilo jejich členství v EU.

Moc Vám děkuji za dotaz,

Se srdečným pozdravem,

L. Niedermayer