RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.06.2015 12:58:42 - DagmarCat

Stovky

Pane poslanče, kolik těch stovek uprchlíků (a posléze stovek tisíc) si vezmete domů a budete živit ze svého? Vy nevíte, že jste placen z peněz daňových poplatníků? Pokud ano, tak proč chcete jednat proti jejich zájmům. Považujete Evropany za "dojné krávy"?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.06.2015 11:41:15 - RNDr. Luděk Niedermayer
Dobrý den,

Ano vím, že jako politik jsem placen z veřejných zdrojů a domnívám se, že dávám svému dosavadnímu poslaneckému mandátu své psychické i fyzické maximum. Nemám pocit, že bych jednal proti zájmu českých občanů. Právě naopak, myslím, že naše zájmy zastávám. Pevně věřím, že úkol politiků je nejen "práci odvést" a taky lidi "vést". A ne se klátit pod náporem průzkumů veřejného mínění a tlakem populistů všeho druhu, jak se to často děje.

Ale nyní k jádro věci. Nelíbí se mi, že se celý problém zužuje jen  na problematiku kvót. V celém balíčku opatření je hodně dobrých návrhů na to jak pomoci postiženým státům EU, zesílit hraničních ochranu, vybudování informačních center v Africe, nebo jak bojovat proti pašerákům a obchodu s lidmi. Nesouhlasím s povinnými kvótami, ale domnívám se, že bychom neměli být lhostejní k situaci, která je v Itálii, Řecku a na Maltě. A se zvládáním běženců jim pomoci.
Mezi základní principy Evropské  unie je spolupráce, solidarita a zodpovědnost jednotlivých zemí. Dojné krávy Evropani nejsou, ale pokud nebudeme pevně stát na našich principech, pak je opravdu naše civilizace a kultura ohrožena. Nehledě na to, že Česká republika ze členství v EU významně těží, a neměla by se stavě odmítavě k případům, kdy se to pro ni nezdá výhodné. Uvědomte si prosím, že stejně jako se my divíme na otázku solidarity u migrace, stejně se jiní Evropani mohou dívat na stovky miliard, které od nich na podporu naší země dostáváme (mimochodem, Itálie odvádí do Evropského rozpočtu ročně o několik miliard Eur více, než kolik z něj má a obrazně řečenou teče nemalá část těchto peněz k nám).

Dokonce i na ochraně hranic šetříme ročně stovky milionů za to, že jsme vnitřní zemí Schengenského systému. Měli bychom se tedy solidárně podílet na vzniklé situaci a také se pomoci postarat o lidi, které evropské hranice už překročili, a kteří mají právo na to, aby byla jejich žádost o azyl posouzena.

Ve stejnou dobu se musíme snažit zamezit dalšímu přílivu uprchlíků, ale to v rámci dosavadních mezinárodních smluv - snažit se pravdivě informovat lidi před nebezpečím cesty a o tom co je případně v Evropě čeká, bojovat proti pašerákům, pomáhat v uprchlických táborech a zodpovědně se podílet se na mezinárodní situaci (bezvládí v Libyi, IS, Sýrie, Afghánistán, Balkán). A také navracet do zemí důvody ty, kteří se pro azyl nekvalifikují.
Nápadů jak situaci řešit je v médiích i u českých politiků hodně. Ale hodně z nich nejsou v souladu s mezinárodním právem a hraničí s porušováním základních lidských práv. Panuje i hodně mýtů, které že po eventuálním přesunu uprchlíků k nám o jejich azylu nebudeme rozhodovat my (to není pravda) a nebo, že kvóty povedou k pádu Schengenu (vidím to opačně).

Moc děkuji za dotaz a přeji Vám krásný den,

Se srdečným pozdravem,

LN